2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Győr

Jégbe szakadt embert mentettek meg a győri egyenruhások

Jégbe esett ember megmentését gyakorolták Győrben a katasztrófavédelem, a speciális mentők és az országos mentőszolgálat munkatársai. Kiderült, mit kell tennünk, ha beszakadunk, ám a legegyszerűbb, ha nem megyünk a jégre.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte azt a jégről mentési gyakorlatot az újvárosi tavaknál, ahol egy jégen korcsolyázó ember alatt beszakadt a jég. A valóságban persze búvár volt, a speciális mentők vezetője. Három módszerrel mentették: először tűzoltók hason csúszva, létrával és kötélbiztosítással siettek a segítségére.


Drón vitte be a mentőkötelet a lék fölé Fotó: Marcali Gábor

Drón vitte be a mentőkötelet a lék fölé
Fotó: Marcali Gábor

A speciális mentők egy drónt is bevetettek, amely a kötelet juttatta el a lék szélébe kapaszkodott bajbajutotthoz, így kézi erővel a partra tudták vontatni. Végül az önmentés technikáját is bemutatta búvár. A helyszínen elhangzottak a legfontosabb tanácsok is, amelyeket érdemes betartani.

Fontos, hogy a jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég, amely sűrű hótakaró alatt vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 10-12 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos korcsolyázáshoz. A jég a tavakon, nyílt vizeken sohasem egyforma vastag, ezért ne akarjunk rajtuk átkelni!


Két tűzoltó, létrával közelítette meg a léket Fotó: Marcali Gábor

Két tűzoltó, létrával közelítette meg a léket
Fotó: Marcali Gábor

Lényeges a ruházat helyes megválasztása is: legyen testhez simuló, réteges, orkán, termo vagy pamut. Ezek lassan engedik át a vizet, így nem nagy súllyal húznak le, és lassabban hűl ki a testünk. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, ha elesünk, könnyebben beszakad a jég.

Ha megtörtént a baj, próbáljunk meg nyugodtak maradni! Karjainkat nyújtsuk oldalra és dőljünk egy kicsit előre, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jég felszínével. Lehetőleg a fejünk és kezeink ne kerüljenek a jég alá. Ha sikerült a lékből kijutnunk, hason csúszva közelítsük meg a partot.

A tűzoltókat a derekukra erősített kötelek védték Fotó: Marcali Gábor

A tűzoltókat a derekukra erősített kötelek védték
Fotó: Marcali Gábor

Találkozhatunk jégbe szakadt emberrel, ám mentés közben is fontos, hogy magunkat ne sodorjuk veszélybe. A lék szélére sohase menjünk! Nyújtsunk oda egy létrát, deszkát, faágat, egy pulóver egyik felét és úgy próbáljuk kihúzni. Ha sikerül a mentés, vegyük le a vizes ruhadarabokat, és adjunk rá szárazat, takarjuk be. Kísérjük meleg helyre, adjunk neki meleg italt és csak fokozatosan melegítsük vissza a szervezetet. Baj esetén azonnal hívjuk a 105-ös vagy 112-es segélyhívó számot, hogy a segítség a leghamarabb megérkezzen.

A Győri Speciális Mentők is segítenek, ha gond van! Fotó: Marcali Gábor

A Győri Speciális Mentők is segítenek, ha gond van!
Fotó: Marcali Gábor

Ám ami mindennél fontosabb, hogy kizárólag megfelelő jégvastagság esetén és csak az erre kijelölt helyen merészkedjünk a jégre. Máshol szigorúan tilos!

Kapcsolódó Cikkek

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.

 • Az úrhatnám polgár Pécsett

  December 6-án mutatták be  Moliere Az úrhatnám polgár című vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színházban, Rudolf Péter rendezésében.

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.