EUR: 329,43 Ft
CHF: 299,37 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb XVII.kerület

Jégre lépni tilos!

Annak ellenére, hogy többen is rámennek a Naplás-tó jegére, és az érvényben lévő tiltás ellen még petíciógyűjtésbe is kezdtek, szigorúan tilos a jégre lépni, még akkor is, ha azt az időjárási körülmények megengednék.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtónyilvános jégről mentési gyakorlatot tartott a múlt év utolsó napjaiban, és felhívta a figyelmet a befagyott vízfelszínek veszélyeire.


A katasztrófavédelem gyakorlatának fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a jégen tartózkodás alapvető szabályaira. Nyílt vízfelületek jégfelületén csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég megfelelő vastagságú (10 centiméter), nem olvad és megfelelőek a látási viszonyok. Tájékoztatásuk szerint amennyiben befagyott vízterületekre megyünk, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a jég biztonságos az általunk végzett tevékenységre. A jég vastagsága adott vízterületeken változó lehet, ezért a parttól lehetőség szerint ne távolodjunk el, még akkor sem, ha az kellő vastagságú. Egyedül ne tartózkodjunk a felületén vagy legalább valaki tartson minket szemmel, hogy baj esetén tudjon segíteni.

A Naplás-tavon tartott gyakorlat csak a szemléltetést szolgálta, ugyanis egy belügyminiszteri és egy a Fővárosi Közgyűlés által hozott rendelet is tiltja a jégre lépést a Naplás-tavon. A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársa lapunknak megerősítette, egyebek mellett a jégvastagság rendszeres ellenőrzése sem valósul meg és közel ötven tulajdonosa van a tónak, ami mind gátolja a korcsolyázást a téli hidegben.

Ezért okafogyottá vált az egyik kerületi újság által kezdeményezett petíciógyűjtés, mely a korlátozás feloldozását kérelmezi.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.