EUR: 330,78 Ft
CHF: 301,76 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb XVI.kerület

Jégre lépni tilos!

Tömegek szeretnének korcsolyázni, hokizni vagy csak totyogni egy kicsit a Naplás-tó jegén, miközben a szabály szerint szigorúan tilos rámenni a jégre.

Aki mégis így cselekszik, az pénzbírságra is számíthat. De ami ennél is fontosabb: az életét kockáztatja. Erre is próbálta felhívni a figyelmet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amikor jégről mentési gyakorlatot tartott a cinkotai tavon.


16ker_naplas5

A mentési gyakorlaton mindenki meggyőződhetett arról, milyen veszélyes a Naplás-tó (Fotó: Dudás Tamás tűzoltó zászlós, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Hiába a tiltás, tény, hogy a Naplás-tó a főváros egyik legnépszerűbb szabadtéri, ingyenes jégpályája. Amint befagy a tó, megtelik a környék a téli sportok szerelmeseivel. Volt, aki nemrégiben petíciót nyújtott be, hogy a tavon lehessen korcsolyázni. És lehet, hogy ezzel mentette meg valaki életét, hiszen a felhívásra a rendőrök is felfigyeltek, és elzavarták a tavon korcsolyázókat.
Jól tették, hiszen az életével játszik, aki rámegy a tó jegére. Ezt hangsúlyozták azon a katasztrófavédelmi gyakorlaton is, melynek fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a jégen tartózkodás alapvető szabályaira. Nyílt vízfelületek jégfelületén csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég megfelelő vastagságú (10 centiméter), nem olvad és megfelelőek a látási viszonyok. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint amennyiben befagyott vízterületekre megyünk, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a jég biztonságos az általunk végzett tevékenységre. A jég vastagsága adott vízterületeken változó lehet, ezért a parttól lehetőség szerint ne távolodjunk el, még akkor sem, ha az kellő vastagságú. Egyedül ne tartózkodjunk a felületén vagy legalább valaki tartson minket szemmel, hogy baj esetén tudjon segíteni.

A Naplás-tavon tartott gyakorlat csak a szemléltetést szolgálta, ugyanis egy belügyminiszteri és egy a Fővárosi Közgyűlés által hozott rendelet is tiltja a jégre lépést a Naplás-tavon. A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársa lapunknak megerősítette, egyebek mellett a jégvastagság rendszeres ellenőrzése sem valósul meg és közel ötven tulajdonosa van a tónak, ami mind gátolja a korcsolyázást a téli hidegben.


Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.