2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb XIII.kerület

Káros a mosó de szabályos

Hiába keseríti meg a lakók életét egy önkormányzati telken nyílt automata autómosó, hiába csökkent a szomszédéban lévő lakások értéke, mindez ellen semmit nem lehet tenni. A Lokál Extra utánajárt a dolgoknak: a zaj, a mosószer- és vízpermet ellenére minden hatóság megfelelőnek találta a mosó működését.

Nagy Pál és a Forgách köz lakóinak élete gyökeresen megváltozott akkor, amikor a Béke úton található, évekig üresen álló önkormányzati telken automata autómosó nyílt.
– Azóta élvezhetetlen a lakásunk, az erkélyünk – mondta lapunknak korábban Nagy Pál. – Az én erkélyem hét méterre van a nyitott mosótól, ami mindennap reggel 6 és este 10 között van nyitva.
Nagy Pál hozzátette, lényegében sosincs szünet, hiszen már reggel sorban állnak az autók.
– Egész nap folyamatosan jönnek a járművek, furgonok. A mosó zaját túlkiabáló, autómosást végző emberek, gyerekek kiabálását is folyamatosan lehet hallani. Az erkélyeket nem lehet arra a célra használni, amire valók, nem lehet kiülni és élvezni a napfényt, a csendet.


13ker_automoso

December 24-én, délelőtt is ilyen sor állt az erkélyek alatt található automosóban

Ráadásul kiderült, Nagy Pál lakásának értéke több millió forinttal csökkent, mióta megnyílt a mosó.
– El akartam adni a lakást, de eddig minden érdeklődő visszalépett, amikor meglátta az erkélyre csapódó vízpermetet, megérezte a mosószer és a benzin szagát. Hivatalos értékbecslésem van, amely szerint a lakás értéke 19-ről 16 millió forintra esett, ráadásul lényegében eladhatatlan az ingatlan. És így van ezzel a ház összes lakója.
Lapunk megkereste a terület tulajdonosát, a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt.-t. A cég azzal magyarázta az ügyet, hogy a kézi autómosó kialakítására nem ők adtak engedélyt.
– A vita az autómosó üzemeltetője és a lakók között alakult ki, de a szolgáltatást az illetékes hatóságok engedélyezték – magyarázták. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy nekik azt is figyelembe kell venni, hogy „a közösségi vagyont hasznosítsák”, így az is szempont volt, hogy a korábban rendezetlen telek állapota javuljon. – Meg kellett akadályozni az itteni illegális szemétlerakást, illetve arra is volt példa ezen a területen, hogy betörtek – mutattak rá. Azt is megjegyezték, hogy az autómosó működésének megkezdése óta nem érkezett olyan szakhatósági jelzés, ami alapján felmerülhetne a bérleti jogviszony felmondása. Ezzel együtt is megvizsgálták az összes beérkező panaszt, s arra törekedtek, hogy valamiféle kompromisszumos megoldás jöhessen létre. Mint közölték, a bejelentések orvoslására környezetvédelmi szakértőt és zajszakértőt is felkértek. A szakvélemények szerint az autómosó működése megfelel az előírásoknak. – Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a jelenlegi állapotokat ezzel együtt is csupán átmenetinek tekintjük – zárta a Lokálnak eljuttatott reagálását a cég.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.