2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb XIII.kerület

Káros a mosó de szabályos

Hiába keseríti meg a lakók életét egy önkormányzati telken nyílt automata autómosó, hiába csökkent a szomszédéban lévő lakások értéke, mindez ellen semmit nem lehet tenni. A Lokál Extra utánajárt a dolgoknak: a zaj, a mosószer- és vízpermet ellenére minden hatóság megfelelőnek találta a mosó működését.

Nagy Pál és a Forgách köz lakóinak élete gyökeresen megváltozott akkor, amikor a Béke úton található, évekig üresen álló önkormányzati telken automata autómosó nyílt.
– Azóta élvezhetetlen a lakásunk, az erkélyünk – mondta lapunknak korábban Nagy Pál. – Az én erkélyem hét méterre van a nyitott mosótól, ami mindennap reggel 6 és este 10 között van nyitva.
Nagy Pál hozzátette, lényegében sosincs szünet, hiszen már reggel sorban állnak az autók.
– Egész nap folyamatosan jönnek a járművek, furgonok. A mosó zaját túlkiabáló, autómosást végző emberek, gyerekek kiabálását is folyamatosan lehet hallani. Az erkélyeket nem lehet arra a célra használni, amire valók, nem lehet kiülni és élvezni a napfényt, a csendet.


13ker_automoso

December 24-én, délelőtt is ilyen sor állt az erkélyek alatt található automosóban

Ráadásul kiderült, Nagy Pál lakásának értéke több millió forinttal csökkent, mióta megnyílt a mosó.
– El akartam adni a lakást, de eddig minden érdeklődő visszalépett, amikor meglátta az erkélyre csapódó vízpermetet, megérezte a mosószer és a benzin szagát. Hivatalos értékbecslésem van, amely szerint a lakás értéke 19-ről 16 millió forintra esett, ráadásul lényegében eladhatatlan az ingatlan. És így van ezzel a ház összes lakója.
Lapunk megkereste a terület tulajdonosát, a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt.-t. A cég azzal magyarázta az ügyet, hogy a kézi autómosó kialakítására nem ők adtak engedélyt.
– A vita az autómosó üzemeltetője és a lakók között alakult ki, de a szolgáltatást az illetékes hatóságok engedélyezték – magyarázták. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy nekik azt is figyelembe kell venni, hogy „a közösségi vagyont hasznosítsák”, így az is szempont volt, hogy a korábban rendezetlen telek állapota javuljon. – Meg kellett akadályozni az itteni illegális szemétlerakást, illetve arra is volt példa ezen a területen, hogy betörtek – mutattak rá. Azt is megjegyezték, hogy az autómosó működésének megkezdése óta nem érkezett olyan szakhatósági jelzés, ami alapján felmerülhetne a bérleti jogviszony felmondása. Ezzel együtt is megvizsgálták az összes beérkező panaszt, s arra törekedtek, hogy valamiféle kompromisszumos megoldás jöhessen létre. Mint közölték, a bejelentések orvoslására környezetvédelmi szakértőt és zajszakértőt is felkértek. A szakvélemények szerint az autómosó működése megfelel az előírásoknak. – Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a jelenlegi állapotokat ezzel együtt is csupán átmenetinek tekintjük – zárta a Lokálnak eljuttatott reagálását a cég.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.