EUR: 330,54 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Belföld

Kevés az ember, de rengeteg uniós pénz érkezik

Elérheti a 4 százalékot idén a GDP-növekedés mértéke, 2022-ben pedig 15  százalékra csökkenhet a munkáltatói járulék. Idén akár 2700 milliárd forintnyi  uniós forrás kerülhet a cégekhez – derült ki a HG Media csoport ’2017 a  lehetőségek éve’ című konferenciáján.

A magyar gazdaság jó növekedési pályán van, helyzete kedvező. Az idei GDP-növekedés mértéke a 4 százalékot is elérheti – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a HG Media Fókuszban című új gazdasági konferenciasorozatának első eseményén. A ’2017 a lehetőségek éve’ című rendezvényen a nemzetgazdasági miniszter kitért arra is, hogy a kormány tervei szerint 2022-ben 15 százalékra süllyed a munkáltatói járulék.


A jegybank célja a növekedési hitelprogram (nhp) kifutása után, hogy ösztönözze a piaci alapú hitelezést – hívta fel a figyelmet Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

A vállalatok számára az is kulcsfontosságú lesz idén, hogy rengeteg EU-forrás érkezik: a tervek szerint 2017-ben minimum 2200 milliárd forint kifizetéssel számolnak, de ez akár 2700 milliárd forintra is emelkedhet – erről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. Hozzátette: Magyarország az első helyen áll a visegrádi országok között az európai uniós fejlesztési források felhasználásában, és a 28 tagállam között is az elsők között van.


A források bőséges szintjére mutatott rá Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója is. Hangsúlyozta azonban: az érkező hatalmas pénzmennyiségnek veszélyei is vannak. Számolni kell például azzal, hogy lesz-e, aki a meghirdetett beruházásokat elvégzi. Szerinte ugyanakkor az uniós pályázatok kiírásának minősége sokat javult az elmúlt időszakban, és Brüsszel fölöslegesnek látszó elvárásait és igényeit is jól szerelte le az elosztásért felelős Miniszterelnökség.

Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója szerint a további előrelépés érdekében a cégeknek növelniük kell a hatékonyságukat, a versenyképesség szintje pedig akkor javítható, ha elegendő erőforrás jut a munkaerő minőségének fejlesztésére. Szerinte is a humán erőforrás lesz az egyik kulcsfontosságú tényező a következő időszakban.

Ezt támasztotta alá Budai J. Gergő, az Invitel Csoport általános vezérigazgató-helyettese is, aki szerint a képzett munkaerő hiánya mára különösen érezhetővé vált. Az Invitelnél ezért ma már a távmunka lehetőségének biztosításával is igyekeznek magukhoz csábítani a jó szakembereket.

Pókos Gergely, Bonafarm Zrt. vezérigazgató-helyettese az mondta, az élelmiszeriparnak arra kell felkészülnie, hogy a külföldi fizetéssel konkuráló ajánlatot tegyen, ha megfelelő minőségű munkaerőt akar.

Kapcsolódó Cikkek