EUR: 330,82 Ft
CHF: 301,53 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Tech

Kína korlátozná a virtuális internetes magánhálózatokat

Kína erőteljesebben akar fellépni olyan online szolgáltatásokkal szemben, amelyek lehetővé teszik a kommunista állam által korlátozott internetes tartalmakhoz való hozzáférést, ennek keretében a hatóságok egy 14 hónapos kampányt indítanak a virtuális magánhálózatokat (Virtual Private Network – VPN) biztosító szolgáltatók ellen – jelentette be hétfőn a pekingi ipari és információtechnológiai minisztérium honlapján.

Több millió internetező mellett számos vállalat is használja Kínában a kereskedelmi virtuális magánhálózatokat, hogy megkerüljék az állami cenzúrát. Peking nemcsak a Kína-kritikus honlapokat és hírportálokat blokkolja, de az olyan hálózatokat is, mint a Facebook, Twitter, YouTube, vagy a Google internetes kereső szolgáltatást.


A hatóságok mostani “tisztogató” kampánya mindenek előtt olyan vállalatok ellen irányul, amelyek VPN által lehetővé tett, úgynevezett biztonságos alagutakat használnak.

A minisztérium közleménye szerint tilos saját VPN-alagutat használni, vagy ilyen külföldi szolgáltatásokat igénybe venni kereskedelmi célokra, he erre nincs külön hatósági engedély.

A Nagy tűzfalként ismert cenzúra időnként erősen korlátozza a VPN-kapcsolatokat, és ezt számos kínai internethasználó sérelmezi.

A pekingi vezetés új intézkedéscsomagja tovább erősíti a kormányzat ellenőrzését a kínai internet-tartalmak felett és, hogy milyen információkhoz férhet hozzá a távol-keleti ország mintegy 731 milliós internetezője.

Kapcsolódó Cikkek