2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Nagykanizsa

Kiskanizsai szótár: páratlan gyűjtemény

Újra kiadták a Kiskanizsai szótárt, amely a városrész tájnyelvi kifejezéseinek illusztrált gyűjteménye. Az eredeti kötet 1981-ben látott napvilágot, és Markó Imre Lehel áldozatos gyűjtőmunkájának eredménye.

A kiskanizsai plébános több éven át kutatta, jegyzetelte a más vidékeken szinte érthetetlen helyi kifejezéseket; a gyűjtemény nagyrészt olyan szavakat tartalmaz, amelyeket a múlt század közepén használtak, de az idősebbek még ma is így beszélnek, pláne egymás közt, saját közösségükben.


Markó Imre Lehel, aki 1994-ben halt meg, katolikus papként és nyelvészként is ismert, magyar–latin szakon végzett, és a negyvenes években a pannonhalmi gimnázium tanára volt. A rend feloszlatása után Kiskanizsára került, majd a pölöskefői plébániát vette át.

A kötetbemutatón hatalmas volt az érdeklődés (Fotó: Gergely Szilárd)

A kötet bemutatóján hatalmas volt az érdeklődés (Fotó: Gergely Szilárd)

A nyelvészeti kutatómunkával a kiskanizsai évek alatt kötelezte el magát, első tanulmánya a ragadványnevek gyűjteménye volt. Utána a zalai földrajzi nevekben mélyedt el, jelentős érdemei vannak az országosan is elsőként megjelent hiánypótló mű közreadásában, később részt vett más megyék földrajzi neveinek gyűjtésében és kiadásában is.

A Kiskanizsai szótár az Akadémiai Kiadó gondozásában – a város, a könyvtár, a Szépkorúak Társasága és az Együtt Kiskanizsáért Egyesület támogatásával, összefogásával – látott újra napvilágot. S nem „csupán” egy tájnyelvi gyűjtemény, mert a szerző a szavak értelmezéséhez néprajzi adatokat is felhasznált, így a szótár a kiskanizsai parasztság életének, szokásainak dokumentumaként a néprajzkutatást is fontos tényekkel gyarapítja.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.