EUR: 330,73 Ft
CHF: 301,75 Ft
2019. december 05., csütörtök
Vilma

Egyéb Veszprém

Kónya Ádám történelmi tettet hajtott végre

A Veszprémi Sí Egylet versenyzője nemrégiben kiharcolta a részvételt a 2018-as téli olimpiai játékokra. Városunk első téli olimpikonja mesélt a Phjongcshangba vezető útról.

A mindössze huszonnégy éves sífutó már bő egy évvel az olimpiai kvalifikációs időszak vége előtt hátradőlhet. A Slavic Cupon elért 70 pontos sífutásával – ami a bravúros tizenkettedik helyezéshez volt elegendő – ugyanis 100 pont alá vitte nemzetközi pontátlagát, ezzel pedig részvételi jogot nyert a 2018-as dél-koreai téli olimpiára.


Kónya Ádám tizenöt évesen, a Vetési Albert Gimnázium cserediákjaként került egy osztrák sportiskolába, ahol aztán ottragadt, hogy kilenc esztendővel később Veszprém első téli olimpikonja váljék belőle. Az elsők között szerzett kvótát a dél-koreai olimpiára. Mint mondta, már a remekül sikerült szlovákiai versenyt megelőzően is bízott a sikerben, a célba érve pedig szinte biztosra vette, hogy a magyar csapat tagjaként ott lehet a világ legjobbjait felvonultató, egy év múlva esedékes viadalon. – Amikor megtudtam, hogy összejött a kvóta, az volt az első dolgom, hogy felhívjam edzőmet, Szabó Lászlót, és elújságoljam neki a jó hírt – tette hozzá.

Kónya Ádám (fotó: Zatkalik Dániel)

Kónya Ádám már biztosan ott lesz a jövő évi téli olimpián  (fotó: Zatkalik Dániel)

Ádám szerint Phjongcshangban a reális célkitűzés a 15 kilométeres távon a mezőny második harmadába való kerülés lehetne. Az előttünk álló szezonban arra készül, hogy minél jobb eredményt érjen el élete eseményén, s az is előfordulhat, hogy második számként a maratoni távon is rajthoz áll.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.