EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Belföld

Köves Slomó: Bohócnak tartom a Jobbikot és Vonát

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint, amennyiben megváltozott a Jobbik gondolkodásmódja, úgy kötelességük lenne azt elmondani, vagy egy új pártot alapítani. Köves Slomó a 888-nak adott interjút, amiben beszél a holokausztról és a szocializmusról, Trumpról és a liberálisokról, de véleményt mond Vona Gáborról is.

Bár a rabbi szerint az emberek képesek megváltozni, ez azonban egy kicsit másként működik, ha egy politikai pártról van szó.


“Egy politikai mozgalom esetében azonban kicsit összetettebb a kérdés. Egy párt ugyanis valamilyen bizonyos világnézet mentén, bizonyos célok elérése érdekében alakul. S ha valamiért létrejött és ennek fundamentális része például az etnicista gondolkodás, és aztán egyszer csak azt állítja  hogy mostantól fogva már nem vagy ilyen, akkor szűnjön meg ez a mozgalom és csináljanak egy újat, hiszen megszűnt az, ami mentén és okán létrejött és ami egyben tartotta” – idézi Köves Slomó szavait a 888.hu. „Ha pedig csak a párt egyes vezetőinek személyes világlátása változott meg, akkor lépjenek ki a pártból és csatlakozzanak egy másikhoz. Ha pedig mégis úgy gondolnánk, hogy a rasszizmus nem fundamentuma, hanem csak velejárója volt a Jobbik politikájának 15 éven át, most pedig elérkeztek az ébredéshez és megváltoztak. Akkor a minimum, hogy a nyilvánossággal azt is megosztják, mi okozta a felismerést. Ha ugyanis történt egy felismerés, ami miatt másképp gondolkodnak mint korábban, akkor mondják már el, hogy mi volt ez a felismerés, hogy mások is tanulhassanak belőle. Mondják el, hogy miért gondolkodtak korábban így és most miért gondolkodnak másképpen” – mondta a hitközösség vezetője.

Köves Slomó kifejezetten nem szeretné, ha Vona Gábor az ő közösségét használná fel arra, hogy több szavazatot szerezzen a Jobbiknak.


„Azt persze lehet mondani, hogy most maradjunk egy kicsit csendben, mert így több választót lehet megszólítani, de könyörgöm, ebbe engem és az én közösségemet ne vonják be takaróként. Személyesen nem foglakoztat, hogy bocsánatot kérjenek, nem foglalkoztat túlságosan a Jobbik és Vona Gábor sem. Inkább bohócoknak tartom őket. De nehogy már azt mondja, hogy most megváltoztam, de nem mondom meg, hogy miért… Néhány napja Vona Gábor egyébként újból elmondta, hogy ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana, mert szerinte egy keresztény pártnak nem lehet zsidó származású vezetője. De hiszen barátom, akkor ezek szerint még mindig a fajelmélet alapján gondolkodunk és etnikai alapon elmélkedünk arról, hogy mi az, hogy zsidó, mi az, hogy keresztény” – elmélkedett a lapnak a rabbi.

Kapcsolódó Cikkek