2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb

Közkegyelemmel enyhítenék a román börtönök túlzsúfoltságát

Közkegyelmet hirdetnének Romániában az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, hogy így enyhítsék a börtönök túlzsúfoltságát – derült ki abból a tervezetből, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a bukaresti igazságügyi minisztérium.

A legfelső bírói tanácsnak véleményezésre megküldött jogszabály tervezetéből kiderült, hogy azt a szaktárca sürgősségi kormányrendelettel akarja elfogadtatni. Az intézkedés nem terjedne ki azokra, akiket a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó törvény alapján ítéltek el.


Nem részesülnének közkegyelemben továbbá az erőszakos, a nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekményekért, emberkereskedelemért elmarasztalt, illetve a visszaeső elítéltek. A tervezet szerint elengednék a büntetés felét a 60 évnél idősebb, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, kiskorút eltartó vagy várandós elítéltek esetében. Bár az intézkedést a börtönök túlzsúfoltságával indokolták, a tervezet szerint a közkegyelem hatálya a felfüggesztett büntetésekre is kiterjedne.

Romániát számos esetben elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága a túlzsúfolt börtönökben uralkodó embertelen körülmények miatt.


Florin Iordache igazságügyi miniszter szerint Románia negyven büntetés-végrehajtó intézményében 19 ezer férőhely van, ám ezekben több mint 27 ezer elítéltet tartanak fogva. Elmondása szerint külföldön további 11 ezer román állampolgár van börtönben, akiknek joguk van arra és bármikor kérhetik, hogy Romániában töltsék le kiszabott büntetésüket. A tárca számításai szerint 2300-2500 elítélt kerülne szabadlábra a közkegyelmi tervezet hatályba lépése esetén.

Az igazságügyi minisztérium egy másik, szerdán nyilvánosságra hozott tervezete a büntető törvénykönyvet és a bűnügyi perrendtartást módosítaná, az indoklás szerint azért, hogy összhangba hozza azok rendelkezéseit az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.

A tervezet például törvénybe iktatná a taláros testületnek a hivatali visszaélés fogalmát pontosító jogértelmező határozatát, miszerint az a hivatalos személy marasztalható el ezért a bűncselekményért, aki hivatali kötelességét törvénysértő módon (nem pedig “helytelenül”), vagy egyáltalán nem teljesítve jogtalan hátrányt okoz valamely jogi vagy magánszemélynek. A tervezet szerint azonban csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó visszaélés minősülne bűncselekménynek, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkentené.

A tervezet egy másik rendelkezése a – gyanúsítottak és ügyészség közti – vádalkuk gyakorlatát korlátozná, mivel hatályba lépése esetén nem lehet majd olyan feljelentés alapján bűnvádi eljárást indítani, amely fél évnél régebbi bűncselekményekre vonatkozik.

Klaus Iohannis jobboldali román államfő szerdán váratlanul megjelent a bukaresti szociálliberális kormány ülésén, elmondása szerint azért, hogy a kabinet ne fogadja el társadalmi vita nélkül a közkegyelemről rendelkező, és a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet. A román jobboldal szerint a szociálliberális kormánytöbbség a büntetőjog módosításával készül mentőövet dobni korrupcióval gyanúsított, bűnvádi eljárás alatt lévő politikusainak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.