2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld

Közpénzen hízik a Jobbik hátországa

Vona Gáboréknál nem telik el úgy nap, hogy ne kritizálnák a kormányzat költéseit. Eközben két kézzel szórják az adófizetők pénzét a saját barátaiknak. Pártalapítványuknak például 102 milliót juttattak.

Több mint 100 millió forint landolt 2015-ben a Jobbik egyik háttérszervezeténél, a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítványnál (KMA) – számolt be a 888.hu. A portál azt írja, hogy ez a pénz végül Vona Gáborék médiabirodalmában kötött ki: csak az alfahir.hu 2015-ben 40 millió forintot kapott, de jutott a Barikád hetilapnak és az N1TV online televíziónak is. A Jobbik nemcsak saját médiájának szórja a pénzt, hanem kétes hírű elemzőközpontjának, az Iránytűnek is. Ez a cég eddig összesen már 400 millió forintot zsebelt be különböző tanulmányokért a jobbikos pénzháló különböző szereplőitől.


A kissé átláthatatlan finanszírozási struktúrára egyébként az atlatszo.hu derített fényt két éve, amikor kikérte a párt vonatkozó elszámolásait. Ekkor derült ki, hogy a Jobbik azt a forrást, amelyet állami támogatásként kap – tehát közpénzről, az adófizetők pénzéről van szó –, fifikás alapítványi láncolatokon keresztül fizeti ki a hozzá közel állóknak. Tartotta a markát a radikális Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az extravagáns öltözködéséről hírhedt Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere, de Budaházy György testvérét, Budaházy Eddát is megdobták némi közpénzzel. Őket már nem a KMA, hanem a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány fizette ki.

A KMA működésében az is visszatetsző, hogy az alapítvány vezetősége lényegében kizárólag jobbikos politikusokból áll. A tagjai között van például Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója, Volner János alelnök és Silhavy Máté „mezei” párttag is. A Civil Összefogás Fórum viszont más érdekességre is rávilágít: azt állítják, hogy a KMA bár 2014-ben csak 24 millió bevételről számolt be, mégis sikerült 32,5 millió forint kiadást elkönyvelniük.


Kapcsolódó Cikkek