EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Szolnok

Kultúra csészébe töltve

Az utóbbi időben rég nem látott hideg volt Magyarországon, Szolnokon volt olyan éjszaka, amikor  mínusz 20 fokig süllyedt a hőmérséklet. Ha a hideg elleni „folyékony” védekezésre gondolunk, a magyar embernek a pálinka után talán egy jó forró tea jut az eszébe. Míg az előbbi nedűről szinte már mindent tudunk, az utóbbiról jóval kevesebbet.

Ha valaki bővítené szeretné ilyen irányú ismereteit, annak – akárcsak a teát – melegen ajánljuk a Damjanich János Múzeum új kiállítását. A Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül című tárlat a tajvani teakultúrával igyekszik megismertetni a nagyérdeműt.


Ázsiában nem egyszerű italként tekintenek rá, elkészítésének és fogyasztásának komoly hagyományai vannak. Keleten nem csupán szomjoltásra használják, hanem a lélek felfrissítőjének is tartják. Éppen ezért a fogyasztásának megadják a módját. Ezt a témakört mutatja be a szolnoki múzeum január 27-én nyíló kiállítása.

Több száz éves kerámiákat mutatnak be


Dr. Hoppál Krisztina régész azt mondta a Lokál Extrának, hogy a legnevesebb magyarországi keletkutatók gyűjteményei mellett egy tajpeji kerámiamúzeum is bemutatja teázáshoz kötődő kollekciójának egy részét. Láthatók lesznek a Magyar Tudományos Akadémia keleti gyűjteményéből 17–18. századi kéziratok, amelyek segítségével Tajvan felfedezésével ismerkedhet meg a közönség. A Magyar Kereskedelmi Múzeum olyan csomagolóanyagokat hoz, amelyek révén a tea magyarországi történetébe nyerhet bepillantást a látogató, a Magyar Földrajzi Múzeum pedig a jezsuiták tajvani hittérítő tevékenységét eleveníti fel.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum olyan több száz éves kerámiákat mutat be, amelyeket Ázsiában kifejezetten európai exportra készítettek, és össze lehet majd vetni, mennyire mások ezek, mint a Tajvanon használt eszközök. A Damjanich János Múzeum pedig nem csak a helyszínt biztosítja: a megyei közgyűjtemény olyan török kori kerámiákat mutat be, amelyek eddig rejtve maradtak a kíváncsi szemek elől.

A teaszertartással is megismerkedhetnek az érdeklődők

Nem csak nézelődni lehet majd, hiszen számos kísérő rendezvény is kapcsolódik a programhoz: január 28-án például a tajpeji kerámiamúzeum munkatársa tart előadást, majd ezzel egybekötve teaszertartás lesz. A későbbiekben egy Tajvanhoz kapcsolódó előadás, valamint az országról szóló dokumentumfilm vetítése is várja majd a közönséget. Addig is jó teázást mindenkinek!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.