EUR: 323,94 Ft
CHF: 280,88 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Külföld

Lebuktak! Tizenkét év után fogták el a gyémántrablókat

Tizenkét évvel az egyik legnagyobb ékszerrablás, az amszterdami Schipol repülőtéren elkövetett gyémántrablás után őrizetbe vettek hét gyanúsítottat Hollandiában és Spanyolországban – közölte szombaton a holland katonai rendőrség.

2005. február 25-én 72 millió dollárra (20,9 milliárd forintra) becsült értékű gyémántokat és ékszereket raboltak el fegyveresek a KLM légitársaság páncélozott járműve elleni támadásban a repülőtér zárt részében – közölte a katonai rendőrség a Facebook oldalán közzétett közleményben.


Az ékszereket a belgiumi Antwerpenbe tartó gépre akarták berakodni, amikor a fegyveresek erőszakkal fenyegetőzve rátették a kezüket.

A katonai rendőrség a belügyminisztérium parancsára pénteken és szombaton összesen hét embert vett őrizetbe a gyémántrablással és pénzmosással kapcsolatban. Öt férfiról és két nőről van szó, valamennyien holland állampolgárok.

A gyanúsítottakat Amszterdamban és Valenciában vették őrizetbe. További őrizetbe vételek sem zárhatók ki – tette hozzá a katonai rendőrség.

A gyémántok nagy részét közvetlenül a rablás után megtalálták a bűnözők által menekülésre használt járműben. A többi ékszert – mai értéküket 42 millió dollárra (12,5 milliárd forintra) becsülik – azóta is keresik.

Röviddel az ékszerrablás – Hollandia történelmének egyik legsúlyosabb rablása – után négy embert vettek őrizetbe.

A 2013. június 28-án a cannes-i Carlton szállodában elkövetett ékszerrablással együtt az amszterdami volt az elmúlt 15 év egyik legsúlyosabb ékszerrablása. Cannes-ban a zsákmány értékét 103 millió euróra (31,8 milliárd forint) becsülték. Az ékszereket és a gyémántokkal kirakott órákat egy álarcos, pisztolyos férfi rabolta el a dubaji Leviev ékszerház által a szálloda egyik szárnyában rendezett kiállításról.

Kapcsolódó Cikkek