EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Dunaújváros

Lélekfestészet: Birkás István 70.

Mindig összerakott magában előre egy-egy kiállítást. Birkás István most is így tervezte, majd megjelent nála Kertész László kurátor, aki pedig teljesen más tárlatot rakott össze a Kortárs Művészeti Intézetben. A művész hetvenedik születésnapjához kötődő életmű-kiállítás új szempontú összerakásával ugyanakkor gazdagabb lett.

Az alkotó által létrehozott, háromezernél is több műalkotáshoz méltó kiállítás született. Ezt még Birkás István is elismerte beszélgetésünkkor.


"Tapasztalom néhány tanítványomnál, hogy hasonlóan alkotnak, a lelkükkel, ahogyan én" - mondta Birkás István festőművész Fotó: Körmendi Galéria Budapest

Birkás István festőművész alkotás közben Fotó: Körmendi Galéria Budapest

– Hetente megjelent nálam Kertész László, beszélgettünk, fényképezett, s összerakott egy kiállítást. Borzalmasan alapos munkát végzett, áttekintette az elmúlt 35-40 éves tevékenységemet, mindenhova elment, gyűjtőkhöz is. Elkezdtem gondolkodni: hány képet is készítettem eddig? Na, ember legyen a talpán, aki ebből kiállítást csinál. És a kurátor-művészettörténész megcsinálta – mesélte a művész.

Háromezernél több képet alkotott és iskolát teremtett Dunaújvárosban. A Valamilyen kereszt 1984-ből származik Fotó: Körmendi Galéria Budapest

A Valamilyen kereszt 1984-ből származik Fotó: Körmendi Galéria Budapest

Természetesen Kunmadaras is megjelenik a tárlatban.


– A nyáron készített papírszobraim expresszívek, most ezek kerültek előtérbe, a kunmadarasi képek második helyre szorultak a kiállításban. Mindenki láthatja, hogy amíg idáig jutottam, mi minden volt bennem, mit csináltam. Mindennek ott van a nyoma a kiállításon – tette hozzá Birkás István.

Kunmadaras István művészetében mind könyvekben, versekben, széttépett fecnikben, mind kollázsban, montázsban jelen volt, van s lesz is. Visszajár, mint szétbontott, majd újra összerakott motívum, élethangulat.

– Kunmadaras mint ihletettség volt jelen mindig, mint egykori falu, úgy nem. Azok a tárgyak jelennek meg, amiket ott összegyűjtöttem. Az volt különös számomra, hogy ezek a tárgyak ott élnek emberekkel, majd túlélnek engem. Ez a probléma jelent meg a képeimen is. A fejemben most is rengeteg ötlet van, s kellene élnem még legalább negyven évet, hogy ezeket mind meg tudjam valósítani. Aggastyánként is képeket akarok csinálni – mondta el

Sok dunaújvárosi művészre is hatással volt Birkás István munkássága, tanítványainak pedig mindig azt tanácsolja: a lelketekkel fessetek!

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.