2017. november 20., hétfő
Jolán

Egyéb Sopron

Lendvai-alkotások a Fabricius Galériában

A Lendvai Péter Gergely Kör – Round TWO tárlatával indult a Fabricius Galéria idei, kortárs műveket bemutató kiállítássorozata. A kör a szent térre, a világ köldökére, az önmagához való visszatérésre utal. Megannyi olyan filozófiai eszmére, ami a soproni művészt alkotásai, installációi létrehozása során foglalkoztatta.


Lendvai Péter Gergely szobrainak anyaga az üveg, amely „egyszerre tud átlátszó és áthatolhatatlan, könnyed és nehéz, matt vagy káprázatosan ragyogó” lenni. A szobor maszkok az üvegnek és a vele együtt élő rézlemeznek köszönhetően sejtelmesek, mágikus vonzásúak, a régmúlt korokat idézők.
Sok évezreddel ezelőtt a mésszel és agyaggal konzervált koponyák feladata volt, hogy a halottat jelenlévővé tegyék a közösség számára. A halotti maszk eljárását használta a portrészobrászat, de a görög drámaelőadások színészei is maszkot viseltek, ami az álarc dramaturgiai funkcióját bizonyítja.
A Fabricius Galéria tárlata Lendvai Péter Gergely kiállítássorozatának második állomása: a fiatal üvegművész és grafikus kamaratárlatát Budapesten és a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban is bemutatja. A kiállítás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.


Lendvai Péter Gergely: Kör – Round TWO
Helyszín: Fabricius Galéria (Sopron, Fő tér 6.)
A tárlat ingyenesen megtekinthető február 12-ig, hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között.

Kapcsolódó Cikkek