2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Sopron

Lendvai-alkotások a Fabricius Galériában

A Lendvai Péter Gergely Kör – Round TWO tárlatával indult a Fabricius Galéria idei, kortárs műveket bemutató kiállítássorozata. A kör a szent térre, a világ köldökére, az önmagához való visszatérésre utal. Megannyi olyan filozófiai eszmére, ami a soproni művészt alkotásai, installációi létrehozása során foglalkoztatta.


Lendvai Péter Gergely szobrainak anyaga az üveg, amely „egyszerre tud átlátszó és áthatolhatatlan, könnyed és nehéz, matt vagy káprázatosan ragyogó” lenni. A szobor maszkok az üvegnek és a vele együtt élő rézlemeznek köszönhetően sejtelmesek, mágikus vonzásúak, a régmúlt korokat idézők.
Sok évezreddel ezelőtt a mésszel és agyaggal konzervált koponyák feladata volt, hogy a halottat jelenlévővé tegyék a közösség számára. A halotti maszk eljárását használta a portrészobrászat, de a görög drámaelőadások színészei is maszkot viseltek, ami az álarc dramaturgiai funkcióját bizonyítja.
A Fabricius Galéria tárlata Lendvai Péter Gergely kiállítássorozatának második állomása: a fiatal üvegművész és grafikus kamaratárlatát Budapesten és a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban is bemutatja. A kiállítás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.


Lendvai Péter Gergely: Kör – Round TWO
Helyszín: Fabricius Galéria (Sopron, Fő tér 6.)
A tárlat ingyenesen megtekinthető február 12-ig, hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.