EUR: 330,82 Ft
CHF: 301,80 Ft
2019. december 05., csütörtök
Vilma

Belföld

Lepacsizták

Hja kérem, ha két nagy cég összefog, akkor az a szolgáltatásaikat igénybe vevő fogyasztók pénztárcájára megy – vagyis a miénkre.

Sejtjük, de nem tudjuk, hogy így van. Mígnem egyszer csak olvasunk egy hírt, hírecskét, amely arról szól, hogy az Otthon Centrum (OC) és a Duna House (DH) ingatlanirodák 76 milliós bírságot kaptak. Mégpedig kartellezésért és bennünket, fogyasztókat nagyon is érintő jutaléklepacsizásért.


Még szerencse, hogy a harmadik legnagyobb ingatlaniroda, a Balla nem él ilyen módszerekkel, így aztán fel sem merült a neve ebben a buliban.

Mert miről is van szó?


Az illetékes versenyhivatal határozata szerint a Duna House és az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózatok több jogsértést követtek el ügyfeleikkel és üzleti, valamint franchise-partnereikkel szemben. A napnál is világosabb, hogy a két piaci óriás az ügyfelek kárára összejátszott annak érdekében, hogy a közvetítői jutalékszintet mesterségesen magasan tudja tartani, ami vitathatatlan károkozás a fogyasztóknak.

De mikor kezdték mindezt? 2013-ban, vagyis a gazdasági válság mélypontján. Akkor kezdtek kartellezésbe a jutalékok és közös ingatlanértékesítés terén. A forgalom 2013-ban a válság előtti szint közel felére(!) esett vissza – nem mellékesen ez akkor már az ötödik ilyen év volt –, ami jelentős bevételkiesést jelentett minden ingatlanpiaci szereplőnek. Normális esetben mi következik ebből? Az, hogy a cégek választanak, és végül a jutalékos ujjukba harapnak. Magyarul: a forgalom növelése érdekében csökkentik az ingatlanközvetítői jutalékokat. De a DH és az OC inkább lepacsizták egymás között – azt a látszatot keltve, hogy ez az általánosan elfogadott és alkalmazott jutalék –, így aztán mindenki, aki ebben az időszakban e két cég közvetítésével szerzett ingatlant, több jutalékot fizetett, mint amennyit a helyzet indokolt volna, magyarul át lett…

Mondjuk egy biztos: a GVH mostani döntésének hála az átlagos ingatlanközvetítői jutalék mértékének mérséklődése várható. Meg a DC és az OH is visszafogja magát. (Reméljük.)

És még az is előfordulhat, hogy nem fondorlatosságok, átverések, ügyeskedések, hanem a valódi teljesítmények határozzák meg a piaci szereplők közötti rangsort. És ennek bizony árlehajtó hatásai is lehetnek.

Kapcsolódó Cikkek