2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Lepacsizták

Hja kérem, ha két nagy cég összefog, akkor az a szolgáltatásaikat igénybe vevő fogyasztók pénztárcájára megy – vagyis a miénkre.

Sejtjük, de nem tudjuk, hogy így van. Mígnem egyszer csak olvasunk egy hírt, hírecskét, amely arról szól, hogy az Otthon Centrum (OC) és a Duna House (DH) ingatlanirodák 76 milliós bírságot kaptak. Mégpedig kartellezésért és bennünket, fogyasztókat nagyon is érintő jutaléklepacsizásért.


Még szerencse, hogy a harmadik legnagyobb ingatlaniroda, a Balla nem él ilyen módszerekkel, így aztán fel sem merült a neve ebben a buliban.

Mert miről is van szó?


Az illetékes versenyhivatal határozata szerint a Duna House és az Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózatok több jogsértést követtek el ügyfeleikkel és üzleti, valamint franchise-partnereikkel szemben. A napnál is világosabb, hogy a két piaci óriás az ügyfelek kárára összejátszott annak érdekében, hogy a közvetítői jutalékszintet mesterségesen magasan tudja tartani, ami vitathatatlan károkozás a fogyasztóknak.

De mikor kezdték mindezt? 2013-ban, vagyis a gazdasági válság mélypontján. Akkor kezdtek kartellezésbe a jutalékok és közös ingatlanértékesítés terén. A forgalom 2013-ban a válság előtti szint közel felére(!) esett vissza – nem mellékesen ez akkor már az ötödik ilyen év volt –, ami jelentős bevételkiesést jelentett minden ingatlanpiaci szereplőnek. Normális esetben mi következik ebből? Az, hogy a cégek választanak, és végül a jutalékos ujjukba harapnak. Magyarul: a forgalom növelése érdekében csökkentik az ingatlanközvetítői jutalékokat. De a DH és az OC inkább lepacsizták egymás között – azt a látszatot keltve, hogy ez az általánosan elfogadott és alkalmazott jutalék –, így aztán mindenki, aki ebben az időszakban e két cég közvetítésével szerzett ingatlant, több jutalékot fizetett, mint amennyit a helyzet indokolt volna, magyarul át lett…

Mondjuk egy biztos: a GVH mostani döntésének hála az átlagos ingatlanközvetítői jutalék mértékének mérséklődése várható. Meg a DC és az OH is visszafogja magát. (Reméljük.)

És még az is előfordulhat, hogy nem fondorlatosságok, átverések, ügyeskedések, hanem a valódi teljesítmények határozzák meg a piaci szereplők közötti rangsort. És ennek bizony árlehajtó hatásai is lehetnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.