EUR: 329,49 Ft
CHF: 301,18 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb Tatabánya

Letisztult értékrend, ajándék festmények

Jakobi Anna műveiből nyílt kiállítás a Tatabányai Múzeumban. A Nyomok az idő havában című válogatás átfogó képet ad a Tatabányán élő festőművész legfrissebb alkotásaiból.

A műveket Feledy Balázs művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, kiemelve azok spirituális vonatkozásait, a művészre jellemző letisztult értékrend közvetítését. A különleges tárlatvezetésen néhány festményt részletesen is elemzett: a Psalmus Hungaricus kép kapcsán a szakrális hátteret, valamint Kodály Zoltán zenei megfigyeléseit is megemlítette. Nem véletlenül titulálta a művészettörténész Jakobi Anna tárlatát összművészeti jelentőségűnek, ahol az irodalmi és zenei utalások mélyebb tartalmakat is megjelenítenek. A festőművész az ünnepélyes alkalomból négy értékes képet a Tatabányai Múzeumnak adományozott, amit Tóth Enikő, az intézmény munkatársa jelentett be az eseményen. Jakobi Anna munkásságát Schmidt Csaba polgármester is méltatta.


14_jakobi_anna_02

Egy olyan kiváló művész kiállítását nyithatjuk most meg, aki ezer szállal kötődik a városhoz, Tatabánya jelenéhez és múltjához egyaránt – hangsúlyozta a városvezető. – Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint maguk az alkotások. Azok a festmények, amelyek hol a bánhidai csatához, hol a tatabányai bányásztársadalomhoz, hol pedig Szent Borbálához, a bányászok védőszentjének kultuszához kapcsolódnak.

A megnyitón Hódossy Ildikó verseket adott elő, Laskay Erzsébet és Hervay Klára hegedűn, Somorjay Ildikó pedig zongorán működött közre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.