2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

Madárinfluenza – WHO: azonnal jelenteni kell az emberi megbetegedéseket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn felszólította a világ országait, hogy szigorúan kísérjék figyelemmel a madárinfluenzás eseteket, és haladéktalanul jelentsék, ha ember is megfertőződik, mert nem szabad figyelmen kívül hagyni a korai intő jeleket.

“Tavaly november óta csaknem 40 ország jelentette, hogy újra felütötte fejét az erősen fertőző madárinfluenza a szárnyasok és a vadmadarak között” – tette hozzá Margaret Chan főigazgató a WHO igazgatótanácsa előtt Genfben. “A WHO fokozott készültségben van a betegség gyors földrajzi terjedése, valamint az egyidejűleg fertőző vírustörzsek nagy száma miatt” – tette hozzá.


Kínában december óta ugrásszerűen nőtt az embereknél diagnosztizált H7N9-es madárinfluenzás megbetegedések száma, és a WHO két helyzetben nem tudta teljesen kizárni annak a lehetőségét, hogy a fertőzés emberről emberre terjedt át. Azonban ha így is történt, a jelenség egyelőre korlátozott maradt – tette hozzá Chan.

A H7N9-es törzset 2013-ban figyelték meg először Kínában, ahol azóta több mint ezer embernél regisztrálták a megbetegedést. A vírustörzsnél a halálozási arány 38,5 százalékos. A közelmúltban a madárinfluenza-vírus új törzsei jelentek meg, köztük a H5N6, amely komoly pusztítást végez Ázsiában, és amely négy különböző vírus génállományának keveredéséből jött létre. Kína mellett Chilében, Japánban, Tajvanon és Horvátországban is jeleztek madárinfluenzás eseteket az elmúlt időszakban.

Kapcsolódó Cikkek