2019. december 09., hétfő
Natália

Külföld

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Washingtonban Marcy Kaptur

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával tüntették ki Washingtonban Marcy Kapturt, az amerikai kongresszus demokrata párti ohiói képviselőjét.

Marcy Kapturban Magyarország egyik legjobb barátját tisztelhetjük az Egyesült Államokban – jelentette ki Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete a kedd esti ünnepségen.


Marcia Carolyn “Marcy” Kaptur lengyel bevándorlók gyermekeként született az ohiói Toledóban, a wisconsini, majd a michigani egyetemen tanult, és a bostoni műszaki egyetemen doktorált várostervezésből. Belpolitikai tanácsadó volt Jimmy Carter elnök kormányzatában, és 1982 óta folyamatosan képviselő a washingtoni kongresszusban, ahol a magyar-amerikai baráti tagozat – az úgynevezett magyar-amerikai caucus – társelnöke.

“Az 1970-es évek elején szerettem bele Magyarországba, az Ohióban élő Újvági Péternek köszönhetően, aki 1956-ban, kisgyermekként, a szüleivel menekült az Egyesült Államokba, de része volt ebben a magyarok iránti végtelen rokonszenvben egy szintén Ohióban élő katolikus papnak is, akit még Mindszenty József bíboros szentelt pappá a Vatikánban” – mondta a képviselőnő az MTI-nek, hozzátéve, hogy lengyel gyökerű családba születvén nagyon könnyű volt Magyarországot megszeretni. Marcy Kapturt az 1970-es évek elején az említett magyar katolikus pap “vitte el” Magyarországra. “Az ország akkor még nem volt szabad, de gyönyörű volt, az építészete, a művészete, és igen, a konyhaművészete is megfogott” – idézte fel emlékeit az MTI-nek a képviselőnő.


Marcy Kaptur azóta többször járt Magyarországon, és folyamatosan figyelemmel kíséri az ottani eseményeket. 2013-ban például, amikor a magyar-amerikai caucus társelnöke lett, kifejtette, hogy az új magyar alaptörvény meghaladja a pártállami múltat, megvalósítja az állampolgárok szabadságát. Tavaly nyáron Dennis Ross floridai republikánus képviselővel közös kongresszusi határozatot dolgozott ki a magyar forradalom emlékére. Jelenleg – mint mondta – a migránsválság problémáját tartja a legfontosabbnak, hangsúlyozva, hogy erre a problémára egész Európa nem volt felkészülve.

A Magyar Arany Érdemkereszt az egyik legmagasabb rangú polgári kitüntetés, amelyet külföldi állampolgár kaphat. Marcy Kapturnek a magyar-amerikai politikai, gazdasági, kulturális és személyes kapcsolatok elmélyítésében szerzett érdemeit ismerte el Magyarország.

Kapcsolódó Cikkek