EUR: 329,99 Ft
CHF: 301,63 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb

Magyarázzuk a félévi bizonyítványt

Beindultak a büszke anyai posztok a Facebookon, az üzenőfalon szinte kikerülhetetlenek a színjeles félévi bizonyítványok. persze van, aki magánügyként kezeli, bármilyen jegyeket is szerzett a gyerek, mások pedig szívesen büszkélkednének, de úgy érzik, nincs mivel. De vajon tudjuk-e, hogy mit bizonyít a félévi bizonyítvány?

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a félévi értékelés kinek szól. Mennyire kell komolyan venni a rossz jegyeket? Ki a mérce? A kolléganő szuper gyereke, vagy a gyerek önmagához képest való teljesítése? A valós tudást mutatja, vagy a pedagógus büntetőeszköznek használja az osztályzatokat?


A félévi bizonyítványnak egyébként a hivatalos neve értesítő, ami jelzi a szülő és a diák számára is, hogy melyik tárgyból merre tart. Olyan információ, amiből azt lehet megtudni, hogy az év végi bizonyítványig mire kell jobban odafigyelni, mire kell ráerősíteni, esetleg korrepetáló tanárt fogadni, és mi az a tantárgy, amivel nincs gond, mert megy.

A félévi bizonyítvány egyébként nemcsak a diákot, hanem a szülőt is minősíti, ugyanis megmutatja, hogy támogatta-e a gyermeket az önértékelésében. Persze ideális esetben a szülő nem a bizonyítványból értesül arról, hogy gyermeke hogyan boldogul tanulmányaival, hanem  év közben is nyomon követi. Fontos, hogy a szülő ne sértse meg a gyermek önbecsülését, ha nem a várt eredményt produkálta, inkább keressék meg közösen azokat a pontokat, ahol változtatni kell. A gyerekkel mindig éreztetni kell, hogy megbíznak benne, hogy a szülőnek is sokat jelent iskolai sikere.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.