2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Külföld

Magyarországról két jégtörő hajó megy Szerbiába

Óriási károkat okoztak a Dunán úszó jégtáblák Szerbiában, a jég megrongálta a kikötött hajókat és az úszó kávézókat, ezért a jégdugók feltörésére Magyarország két jégtörő hajót küld déli szomszédjához – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.

Szerbiának csupán egyetlen használható jégtörő hajója van, így a korábbi években is Magyarországtól kért segítséget, illetve magyar hajókat bérelt ki a jég feltörésére.


Az illetékesek elmondták, hogy a Duna zajlásának megkezdése előtt figyelmeztették a hajók és csónakok tulajdonosait, hogy időben gondoskodjanak járműveik védelméről, ám ezt nem mindenki tette meg.

A Duna és a Száva szerbiai szakaszán már egy hete betiltották a hajózást, a folyók nagy része ugyanis befagyott.

Szerbiában hétfőtől újabb hideghullámra lehet számítani – közölte az országos meteorológiai szolgálat. A várakozások szerint az utóbbi néhány nap enyhébb időjárását péntekig ismét fagyok váltják fel, a hőmérséklet -4 és -10 Celsius-fok között alakul, és havazás is lehet.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs azt közölte hétfőn az MTI-vel, hogy a két magyar jégtörő hajót a Duna közös szerb-horvát szakaszán vetik be, miután szombaton a horvát és a szerb fél is jelezte, hogy a kialakult torlaszok miatt jégtörésre van szükség Magyarország déli határa és Vukovár között.

Apatin térségében 2000, Dálya térségében 200 méter hosszan alakult ki álló, illetve lassan mozgó jégtorlasz. Magyarország hétfő reggel – összesen 15 emberrel a fedélzeten – indította útnak a Baján állomásozó “Jégtörő XI.” és a “Jégtörő VI.” nevű hajóit, amelyek előreláthatólag már kedden munkához látnak.

Kapcsolódó Cikkek