EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Pécs

Marsalkó Péter, az idősebb Halott Pénz

Marsalkó Pétert nem kell bemutatni Pécsett, de ha mégis, olykor elég ennyi is: a Halott Pénz apukája. A fotográfus legutóbb Sanghajban járt és hozta haza Kína egy szeletét a pécsieknek. Kiállítása február 20-ig tekinthető meg a Művészetek és Irodalom Házában, a Martyn Ferenc Galériában.

Büszke családjára Fotó: Marsalkó Péter

Büszke családjára és fiaira Fotó: Marsalkó Péter

– Könnyű a Halott Pénz „apukájának” lenni?
 Fizikai értelemben? Nem! A koncerteken is fotóztam már, és aki ismeri a szakmát, tudja, hogy láthatatlannak lenni és jó képet csinálni egyszerre nem olyan egyszerű. De a hadosztály fényképesze voltam, megtanultam az álcázást. Viszont a koncerteken a fiam irányít és eléggé kordában tart. Mindig azt mondja: Édesapa, a színpadon elég egy Marsalkó. Amúgy a koncertfotózás brutális munka, komoly fizikai megterhelést is jelent.


– De a Marsalkók bírják a strapát, nem igaz? Ez az egyik védjegyük.
– Egy óriási családnak vagyok tagja, ahol a „megdolgozni a sikerért” elv a mérvadó. Kevesen tudják, de a Lánchíd oroszlánjait is egy Marsalkó, Marschalkó János készítette. Ez talán mindent elárul rólunk.

– Most pedig kiállítása nyílt, ahol Sanghaj egy szeletét mutatja meg a pécsieknek.
– Igen, erre a fotózásra is tudatosan készültem. Egyrészt lélekben, merthogy félek a repüléstől, de szerencsére a 14 órás úton jó vörösbort szolgáltak fel. Másrészt fotós szemszögből, azaz szakmailag.


– Sanghaj Kína legnagyobb ipari városa, szmog, 24 millió ember.
– Pontosan. És teljesen más színek, formák veszik körül, mint ezt a várost. Így a fényképezőgépemhez is úgy állítottam össze a technikát, hogy ezeknek a feltételeknek megfeleljen.

3000 képből válogatta ki a legjobbakat

3000 képből válogatta ki a legjobbakat

– Háromezer fotót készített, két tucatot állítottak ki. Miért érdemes megnézni?
– Ebbe a szürkeségbe próbáltam valami „pécsiséget” belevinni és a mi színvilágunkkal vegyíteni. A végeredmény pedig talán a kínaiakat is meglepi, hiszen ennyi mediterrán színt tuti nem láttak még.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.

 • Az úrhatnám polgár Pécsett

  December 6-án mutatták be  Moliere Az úrhatnám polgár című vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színházban, Rudolf Péter rendezésében.

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.