EUR: 330,82 Ft
CHF: 301,53 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Tech

Megelevenedett a jövő a CES-en

Véget ért Las Vegasban a szokásos, évente megrendezésre kerülő, technológiai újdonságokat bemutató elektronikai kiállítás, a Consumer Electronics Show (CES).

A show egyébként a világ egyik legnagyobb techeseménye, ahol a szakma vezető márkái mellett 33 ország több mint 600 startupja is képviseltette magát. Az autóipar szereplői órási hangsúlyt helyeztek a CES-re, hiszen egyre több gyártó készít csúcstechnológiás okos autókat. Idén az autonóm és félautonóm járműveké volt a főszerep, de természetesen a robotika sem maradhatott ki. A kiállításon az egyre emberszerűbb gépek mellett gyermekfelvigyázó, játékos vagy éppen házimunkában segítséget nyújtó robotok is bemutatkoztak, de a mobil és a személyi számítógépeket gyártó óriáscégek sem hiányozhattak a CES standjairól.


Lebegő hangszóró

Igen látványos, egyben futurisztikus újdonságot, egy igen praktikus lebegő és hordozható hangszórót is bemutatott a Las Vegas-i CES-en az LG. A PJ9 névre keresztelt vezeték nélküli eszköz néhány centiméteres magasságban lebegve biztosít kifogástalan hangminőséget, ráadásul a hangszóró 360 fokban forog, miközben ontja magából kedvenc zenénk dallamait.


Lebegő hangszóró

Lebegő hangszóró /Fotó: Youtube

Hitelkártya méretű személyi számítógép

A szekrény méretű számítógépek kora régen lejárt, ám az Intel most 19-re lapot húzott és bemutatta a világ egyik legkisebb személyi számítógépét, a 94,5 x 55 x 5 milliméteres Compute Cardot.

Hitelkártya méretű személyi számítógép

Hitelkártya méretű személyi számítógép /Fotó: Youtube

Robot bejárónő

A Hub Robot névre keresztelt háztartási kütyü képes értelmezni a testbeszédet. Reagál a fejbólintásra, válaszol egyszerű kérdésekre, ráadásul képes megkülönböztetni a családtagokat is. Hétköznapi kényelmi funkciókat is kínál, mint például a zenelejátszás, ébresztések beállítása, emlékeztetők készítése, friss időjárási és közlekedési információk elmondása, ráadásul számon tartja hűtőnk tartalmát is, ha pedig igényt tartunk rá, a rendelkezésre álló alapanyagok feltérképezésével receptet is készít nekünk.

Hub Robot /Fotó: Youtube

Hub Robot /Fotó: Youtube

Microsoft kerül az autóban

Az már biztos, hogy a techóriás digitális asszisztensét, Cortanát építi be a Nissanba. Ezek a járművek használják majd elsőként a Microsoft teljesen új, hálózatba kapcsolt autókhoz szánt felületét, ráadásul már a BMW-vel is megegyeztek.

BMW okosautó

BMW okosautó /Fotó: Youtube

Megmondja a fésű, ha túl zsíros a haja

A L’Oréal szabadalmian új fejlesztése szinte mindenki tetszését elnyerte a kiállításon. Ez az okos hajkefe képes egy teljes hajdiagnosztikát felállítani úgy, hogy egy mikrofon segítségével elárulja, hogy száraz-e vagy zsíros a hajunk, apró szenzorainak köszönhetően pedig azt is kideríti, mennyire töredezett. Az analizálásnál figyelembe veszi a hőmérséklet, a szél vagy az UV-sugárzás hatását is.

Okos hajkefe

Okos hajkefe /Fotó: Youtube

Papírvékony tévé tapéta helyett?

Ez nem vicc! Egy mindössze néhány milliméteres televíziót mutatott be az LG, amely jelenleg a világ legvékonyabb készüléke. Az OLED technológiára épülő modell kevesebb mint egy milliméter vastag, súlya mindössze 1,9 kilogramm, képátlója pedig 55 hüvelyk, azaz 139 centiméter. Ebből a típusból jelenleg még csak ez a prototípus létezik.

LG szupervékony TV /Fotó: Youtube

LG szupervékony TV /Fotó: Youtube

Címkék

Kapcsolódó Cikkek