2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb Szolnok

Megmozdult világ

Kedvező fogadtatásra talált Bajnai Zsolt szolnoki történeteket elmesélő könyve. A Megmozdult világ című novelláskötet történetei egytől egyig szolnoki épületek, emberek sorsáról mesélnek. Bár a cselekmények és a szereplők jó része kitalált, felismerhető bennük a kor és a város lenyomata – mondta a könyv szerzője.

A szerző és könyve Forrás: Lokál

A szerző és könyve
Forrás: Lokál

– Az elmúlt két és fél évben megjelent novellákról úgy gondoltam, hogy összeállnak egy egésszé. Ezek önálló novellák, de valahogyan mindegyik kapcsolódik Szolnokhoz. Vagy egy megtörtént eseményhez, vagy egy házhoz, vagy egy személyhez. De a valósághoz természetesen semmi közük sincs, kitaláltak.


Például az én kedvencem az Eötvös téri víztoronyhoz kapcsolódó történet, amelyben én kitaláltam, hogy miért ne lakhatna benne egy szellem. Aztán később kezdett el terjedni a Facebookon egy történet, hogy a víztoronyban egy szellem lakik. Majd kiderült, hogy az én történetemet kezdik továbbadni valóságként.

Nekem hiányoznak Szolnokról a mesék, történetek, pedig egy csomó jó dolog van. Ilyen például az utolsó ló története, amely az utolsó konflisosról szól. Aki egyébként valóban létezett, bár ez a történet nem esett meg vele – tette hozzá Bajnai Zsolt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.