2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Egyéb Zalaegerszeg

Mercy Miki már az égieknek muzsikál

Az élet az igazán erős és kitartó emberek előtt néha kinyitja a csodák kapuját, majd egy pillanatban váratlanul pontot tesz a végére. Az elmúlt héten városunk elveszítette egyik legtehetségesebb, emblematikus mulatószenészét, Strein Attila „Mikit”, a 2000-ben alakult Mercy együttes alapítóját, dalszerző-előadóművészét.

Mercy "Miki" mindenkinek segített

Mercy “Miki” mindenkinek segített

A Jimmy-díjas zenész vérében volt a muzsika, a mulattatás, az életszeretet, a folyton segíteni akarás, kivárta és megélte a lehetőségeket. 2015-ben a Szent Lázár lovagrend első roma származású lovagjává ütötte a spanyol herceg, elismerve ezzel karitatív szerepvállalását. A zalaegerszegi roma kisfiú felnőve mint egy mesebeli hős valóra váltotta gyermekkori álmait, az ország és világ számos pontjára eljutott.


Miki 1989–1992 között a Miki és barátai zenekarral már megjelentetett kazettákat, Pillem, Pillem és Angelina címmel. 2006 decemberében saját kiadásban megjelent egy CD-jük, amelyet több másik követett, 3 arany és 1 platinalemezzel büszkélkedhettek. Abszolút hallásának köszönhetően szívesen játszott klasszikus rock- és bluesslágereket is. 1992-től 8 éven keresztül dolgozott külföldön, például Indiába háromszor is visszahívták magánrendezvényekre. Tehetségének, hitének köszönhetően zenéivel szerepelt a Budapest Televízióban, az ATV-n Fásy Ádám műsorában, a Muzsika TV-ben és a Duna Televízióban is.

Hegedűs Erzsikével nemcsak a színpadon, hanem az életben is párt alkottak, mosolygós összhangban, harmonikus szeretetben éltek. Erzsike a dalszövegeket írta, Miki a zenéket. Jótékonysági rendezvényeken léptek fel, a szentestét megelőzően ételt osztott a rászorulóknak Zalaegerszegen, támogatták a nélkülözőket, segítették a hajléktalanokat. A kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatainak segélykoncertet szerveztek, majd a pénzösszeget átadták a polgármesternek.


De egy erdélyi kisfiú, Grosu Lacika, majd Horváth Adrián és Gerencsér Dorina gyógyítását is segítették. 2016 novemberében az Emberi Hang díjátadóján kitüntetést vehetett át, a toleranciadíjas művész maga volt az életkedv, a zene. 2017. január 11-én saját szeretett internetes rádiójába, a Mercy rádióba jelentkezett be élő adásban, amikor hirtelen agyvérzést kapott. Sokáig küzdöttek érte az orvosok, de január 15-én összeomlott a keringése, elment közülünk. Már az angyalok között jár.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek