2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Székesfehérvár

Mi legyen a fenyőfákkal?

A legtöbben egy új keletű szokást kapcsolnak január 6-ához, vízkereszt napjához – sokan ekkor bontják le a karácsonyfát.

Ez a nap egyben a farsangi időszak kezdete is. Székesfehérváron korábban ilyenkor csatatérre hasonlított a város, a kidobott fákat a szél hordta szét, pár éve azonban új rendet alakított ki a város.


A fenyőfák elszállítása január 2. és január 15. között, a kommunális hulladék gyűjtési napján történik. A szolgáltató azt kéri, hogy mindenki a gyűjtőedények mellé helyezze ki a fákat, úgy, hogy az se a gyalogos-, se pedig a járműforgalmat ne zavarja. A kidobásra ítélt karácsonyfákról minden díszt le kell szedni, hogy felhasználható legyen zöldhulladékként.

– A karácsonyfát nem csak azért kell leszedni, hogy ne lepjék el a tűlevelek a szőnyeget: a babona szerint el kell engedni az óévet, és ünnepelni az újat, hogy ne hagyjon el a szerencse – mondta el Kiss Péter etnográfus. – Régen a bolondozás már ezen a napon megkezdődött: megsütötték a vízkereszttortát, ami valójában egy olyan kalács, más néven háromkirályok kalácsa, amelynek tésztájába egy szem babot sütöttek. A süteményt felszeletelték és elfogyasztották, és akihez a babszem került, azzal egy napig királyként kellett bánni – ismertetett egy érdekességet Kiss Péter. Ez a szokás a Dunántúlon nem terjedt el annyira, de mivel a megyeszékhely lakosságának túlnyomó része nem őshonos, sokan hozták magukkal ezt a hagyományt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.