2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Külföld

Milliók törhetnek rá Európára

Ha nem lesz változás a bevándorláspolitikában, másfél magyarországnyi migráns jöhet az évtized végéig Európába.

Az osztrák katonai titkosszolgálat becslése szerint 2020-ig további 15 millió menekült veheti célba Európát. A szolgálat jelentése arról számol be, hogy a tömeg jellemzően Afrikából indulhat útnak, a bevándorlás fészkei elsősorban Nigéria, Kongó, Szudán és Etiópia lehetnek. – Ez meg fog történni, hacsak az unió nem tart ellent a migrációs hullámnak – szemlézte a német Bild napilap a dokumentumot.


Párizs, 2016. november 4. Illegális bevándorlók várakoznak az őket elszállító buszokra a Párizs 19. kerületében létesített sátortáboruk felszámolása közben 2016. november 4-én. A francia hatóságok az előző héten a Calais melletti táborból mintegy hatezer migránst helyeztek el belföldi befogadóállomásokon, sok száz menekült azonban nem élt a lehetőséggel, és helyette francia főváros közterületein szállnak meg. (MTI/EPA/Yoan Valat)

Illegális bevándorlók várakoznak az őket elszállító buszokra a Párizs 19. kerületében létesített sátortáboruk felszámolása közben 2016. november 4-én /Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Az osztrák titkosszolgálat az afrikai térségben brutálisan növekvő munkanélküliségre alapozza az állításait. Arról számol be, hogy 2013 és 2016 közepe között 550 ezer migráns került át Európa partjaira, akik közül 300 ezren kifejezetten gazdasági okokból keltek útra. A legtöbben (durván 100 ezren) eritreaiak, nigériaiak (80 ezren) és szomáliaiak (60 ezren), de tízezrek származnak Gambiából, Maliból, Algériából és Szenegálból is.

Calais, 2016. október 24. Etióp migránsok tiltakoznak áttelepítésük ellen a nyugat-franciaországi Calais-ban 2016. október 24-én, miután a francia hatóságok megkezdték a Dzsungelnek nevezett migránstábor felszámolását. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Etióp migránsok tiltakoznak áttelepítésük ellen a nyugat-franciaországi Calais-ban 2016. október 24-én /Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A jelentés feltételezi, hogy az állástalanok nagy csoportjai az Európába irányuló bevándorlás komoly utánpótlását jelentik. – Perspektívát látnak a gazdag Európában, merthogy hazájukban sem munkájuk nincs, sem jövőjük – foglalták össze a dokumentum készítői. Arra számítanak, hogy a kontinens felé rajzó embertömeg gyökeresen meg fogja változtatni az unió hozzáállását a gazdasági bevándorlás témájához. – Szükség lenne az uniós külső határok hatékonyabb védelmére, ahogy a visszatoloncolás rendszerének javítása is elengedhetetlen – mutattak rá.


Kapcsolódó Cikkek