2017. november 05., vasárnap
Imre

Belföld

Milliókra bírságoltak három jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzintézetet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a teljeshiteldíj-mutató (thm) feltüntetésére, számítására, valamint a thm maximum mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetre 10 millió forint, az Expressz Zálog Zrt.-re 9 millió forint és a Gold Orient Zrt.-re 1,5 millió forint bírságot szabott ki, így a három záloghitelezéssel foglalkozó pénzintézetet összesen 20,5 millió forintra bírságolta az MNB – közölte a jegybank kedden a honlapján.

A közlemény szerint a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetnél a jegybank vizsgálata feltárta, hogy az ellenőrzött közel három éves időszakban a – közvetítők útján nyújtott – fogyasztói kézizálog-kölcsöneinek nagy részénél a szervezet megsértette a teljeshiteldíj-mutató számítására vonatkozó rendelkezéseket, emiatt a thm jogszabály által meghatározott felső korlátját jelentősen meghaladó thm mellett nyújtott kézizálogkölcsönt a fogyasztóknak.


Az Expressz Zálog Zrt. esetében az MNB megállapította, hogy a vállalkozás a tevékenységét népszerűsítő hirdetéseiben a vizsgált időszakban a thm mértékét – a jogszabállyal ellentétesen – nem feltűnő módon jelenítette meg. Emellett huzamosabb időn keresztül, szintén a thm-számításra vonatkozó előírások megsértése miatt, a jogszabály által megengedett maximális mérték feletti thm-mel nyújtott kézizálogkölcsönt ügyfelei részére.

A jegybank a Gold Orient Zrt. tevékenységének áttekintése során azt tapasztalta, hogy a társaság a vizsgált időszakban kötött kézizálogkölcsön-szerződéseknél nem a jogszabályban rögzített képlet által előírt módszertant alkalmazott, továbbá valamennyi szerződésnél a jogszabályi maximumnál magasabb thm-mértéket alkalmazott, ugyanis a thm számítása során nem megfelelően vette figyelembe a jogszabály által meghatározott díjelemeket.


A vizsgált kézizálogpiaci szereplők a fenti gyakorlatukkal jogszabály által nem megengedett árazást alkalmaztak, valamint sérült a fogyasztóknak az a joga is, hogy az adott terméket más, versengő kézizáloghitel-termékekkel össze tudják hasonlítani.

A közleményben felidézték, hogy az MNB a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le az elmúlt időszakban fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek keretében a jegybank többek között azt ellenőrizte, hogy az érintett pénzügyi intézmények miként tesznek eleget a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél a teljeshiteldíj-mutató közzétételére, számítására, illetve a thm maximum mértékére vonatkozó előírásoknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A jövő hétre borúsabb, szomorkásabb idő érkezik

  A jövő hétre borúsabb, szomorkásabb idő érkezik

  Hétfőn még az ország nagy részén sok lesz a napsütés, aztán viszont borúsabb idő várható. Többször várható kisebb eső, zápor is. Ezzel együtt továbbra sem kell jelentős lehűlésre számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Őrizetben a bodrogközi halálos mérgezés gyanúsítottja

  Őrizetben a bodrogközi halálos mérgezés gyanúsítottja

  Őrizetbe vettek a rendőrök egy férfit, aki a gyanú szerint mérgező italt értékesített helyi lakosoknak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dámócon, a mérgezésbe időközben egy másik ember is belehalt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel.

 • Fidesz: A ma már megbecsült egészségügy a szocialisták kormányzásának áldozata volt

  Fidesz: A ma már megbecsült egészségügy a szocialisták kormányzásának áldozata volt

  A polgári kormány anyagi és erkölcsi megbecsülést adott az egészségügyben dolgozóknak, ennek része a november elsejei újabb béremelés – hangsúlyozta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Puskás Imre, a Fidesz szóvivője, azt állítva ezzel szembe, hogy Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásának az egészségügy volt az egyik legnagyobb kárvallottja.

 • Soros szervezete terroristákat pénzel

  Soros szervezete terroristákat pénzel

  Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa (Open Society Foundations) több amerikai alapítvánnyal együtt több millió dollárt adományozott olyan muzulmán egyesületeknek, amelyeket azzal vádolnak, hogy radikális iszlám mozgalmakkal vagy terroristának minősülő szervezetekkel is összeköttetésben állnak – írja a 888.