EUR: 329,45 Ft
CHF: 299,04 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld

Milliókra bírságoltak három jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzintézetet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a teljeshiteldíj-mutató (thm) feltüntetésére, számítására, valamint a thm maximum mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetre 10 millió forint, az Expressz Zálog Zrt.-re 9 millió forint és a Gold Orient Zrt.-re 1,5 millió forint bírságot szabott ki, így a három záloghitelezéssel foglalkozó pénzintézetet összesen 20,5 millió forintra bírságolta az MNB – közölte a jegybank kedden a honlapján.

A közlemény szerint a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezetnél a jegybank vizsgálata feltárta, hogy az ellenőrzött közel három éves időszakban a – közvetítők útján nyújtott – fogyasztói kézizálog-kölcsöneinek nagy részénél a szervezet megsértette a teljeshiteldíj-mutató számítására vonatkozó rendelkezéseket, emiatt a thm jogszabály által meghatározott felső korlátját jelentősen meghaladó thm mellett nyújtott kézizálogkölcsönt a fogyasztóknak.


Az Expressz Zálog Zrt. esetében az MNB megállapította, hogy a vállalkozás a tevékenységét népszerűsítő hirdetéseiben a vizsgált időszakban a thm mértékét – a jogszabállyal ellentétesen – nem feltűnő módon jelenítette meg. Emellett huzamosabb időn keresztül, szintén a thm-számításra vonatkozó előírások megsértése miatt, a jogszabály által megengedett maximális mérték feletti thm-mel nyújtott kézizálogkölcsönt ügyfelei részére.

A jegybank a Gold Orient Zrt. tevékenységének áttekintése során azt tapasztalta, hogy a társaság a vizsgált időszakban kötött kézizálogkölcsön-szerződéseknél nem a jogszabályban rögzített képlet által előírt módszertant alkalmazott, továbbá valamennyi szerződésnél a jogszabályi maximumnál magasabb thm-mértéket alkalmazott, ugyanis a thm számítása során nem megfelelően vette figyelembe a jogszabály által meghatározott díjelemeket.


A vizsgált kézizálogpiaci szereplők a fenti gyakorlatukkal jogszabály által nem megengedett árazást alkalmaztak, valamint sérült a fogyasztóknak az a joga is, hogy az adott terméket más, versengő kézizáloghitel-termékekkel össze tudják hasonlítani.

A közleményben felidézték, hogy az MNB a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le az elmúlt időszakban fogyasztóvédelmi vizsgálatot. Ennek keretében a jegybank többek között azt ellenőrizte, hogy az érintett pénzügyi intézmények miként tesznek eleget a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönöknél a teljeshiteldíj-mutató közzétételére, számítására, illetve a thm maximum mértékére vonatkozó előírásoknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább dagad a kispesti korrupciós botrány

  Tovább dagad a kispesti korrupciós botrány

  A százmilliós mutyikról beszélő és fehér porral a kezében hadonászó Lackner Csaba, kispesti önkormányzati képviselő újabb jóslata teljesült, ugyanis a volt MSZP-s képviselő már a választási kampányban megmondta, hogy Guzmics Zsombor, a kerület Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője távozni fog a voksolást követően.

 • 53 szülészetet fejleszt a kormány

  53 szülészetet fejleszt a kormány

  Ötvenhárom közfinanszírozott egészségügyi intézmény szülészetét fejlesztik 3,3 milliárd forintból – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

 • Milliárdos üzletté vált a migráció

  Milliárdos üzletté vált a migráció

  A Magyarország irányába tartó illegális migráció az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt. A migránsok nagy része pedig embercsempész-hálózatok közreműködésével jut hazánk területére.