2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Győr

Mindenáron meg akart szabadulni a holttesttől a fiatal férfi

A Tompa Eszter-gyilkosság kapcsán még mindig rengeteg a kérdés. Az emberi oldalait próbáltuk meg körüljárni Fodor Dénes klinikai szakpszichológussal, aki személyesen egyetlen érintettet sem ismer.

Így csak általánosságban kerestük a lehetséges okokat, magyarázatokat és a tanulságot, ami egy ilyen tragédiából itt maradhat a jelenben és tanítást adhat a jövőre nézve is.


– Bárkit érhet akkora sokkhatás, hogy ilyen végzetes döntést hoz, mint Tompa Eszter gyilkosa?
– Bárki ölhet?! Azt gondolom, hogy majdnem bárki. Csak nem teszi! A különbség pedig itt van. Milyen ember az belülről, aki képes ilyet csinálni, illetve mi az a helyzet, amiben ilyesmi előfordulhat? Szörnyű kimondani, de vannak olyan önvédelmi szituációk, amikor egy külső szemlélő talál emberi magyarázatot, valahogy megérti a motivációt. A háborús körülményekről pedig inkább ne is beszéljünk. Másrészt, vannak emberek, akik leélik az életüket, és lehet, hogy azért nem lettek gyilkosok, mert nem kerültek olyan kritikus helyzetbe. Ez az ember sem volt eddig gyilkos, ám eljött a megmérettetése. S ő bizony nagyon kicsinek találtatott.

Édesanyjával és nagymamájával talán még békében nyugodhat Eszter Fotó: HJ

Édesanyjával és nagymamájával talán már békében nyugodhat Eszter
Fotó: HJ

– Többszörösen is elbukott…
– Csak magát a tettet nézem, mert nem ismerem a gyanúsítottat: a legszörnyűbb kategóriába tudnám tenni, amivel én magam a legkevésbé tudok azonosulni. Néhány példát említsünk: egy kocsmai verekedés, egy cserbenhagyásos gázolás elítélendő, borzalmas dolog. Ám valamiféle emberi magyarázata lehet: az illető bepánikolt, a nagy indulat beszűkítette a tudatát. Itt viszont mi történt: elütötte, kiszállt, megnézte, gondolkodott, terveket szőtt, döntött. Ez nem indulati cselekmény. Azért tette be a kocsiba, hogy a holttesttől megszabaduljon. Eltüntesse a világ, a társadalom és mindenki elől. A rendőröknek elmondottak szerint később tapasztalta, hogy a hölgy él. Innentől az igazán aljas és elborzasztó, amit tett: úgy bánt egy emberrel, egy fiatal lánnyal, (akinek közben az arcába is kellett néznie), mint a saját ürülékével, amelytől szégyenhelyzetben meg kell szabadulni. Ennél aljasabb dolgot keveset lehet elkövetni.


Rekonstruálták az akkori eseményeket, a férfi mindenben együttműködött Fotó: police.hu

Rekonstruálták az akkori eseményeket, a férfi mindenben együttműködött
Fotó: police.hu

– Érthetetlen, hogy miért nem józanította ki a lány jelzése, hogy él.
– Kijózanító döbbenet erkölcsi érzék nélkül nem áll elő. Ha szabad tippelnem, hogy mi lehetett az elkövető fejében ekkor, azt mondanám, hogy valami kognitív disszonancia: „mért él az, aki halott?”. Nos, ezt az ellentmondást a maga módján sajnos meg is oldotta.

– Hogy lehet, hogy a férfi családja ennyire nem vett észre semmilyen változást rajta?
– Ismét csak általánosságban beszélhetek. Az emberek lelki érzékenysége, kapcsolati színvonala, minősége különböző. Máshogy élünk szinte mindannyian. Óvatos lennék ezzel, hogy mit lehet észrevenni odahaza, mit nem. Hány olyan filmet látunk, amelyben a titkos ügynök – miután lepuffantotta a fél maffiát – hazamegy, visz a feleségének egy csokor virágot, megsimogatja a kislánya fejét és elolvas egy esti mesét. Rajta sem látnak semmit. Elképzelhetőnek tartom, hogy ebben az esetben sem vett észre semmit a gyanúsított családja. Persze az emberek szeretik rendben lévőnek látni az életüket. Talán jobban kellene figyelnünk egymásra?!

Lehajtott fejjel várta S.A hogy megkezdődjön az előzetesbe helyezésről szóló tárgyalása Fotó: Marcali Gábor

Lehajtott fejjel várta S.A hogy megkezdődjön az előzetesbe helyezésről szóló tárgyalása
Fotó: Marcali Gábor

– Önt meglepte az ügy?
– Igen, de nem úgy, ahogy sokakat. Olvastam én is a világhálón hozzászólásokat, miszerint meglepően „egyszerű” ez a történet. Valóban, tényleg nem vonult fel az akciófilmek kelléktára, semmi politikai vagy nemzetközi szál, semmi robbantás, semmi tarantinói dramaturgia. (Elgondolkodtató, hogy hol a mai ember ingerküszöbe.) Igen, ez egy egyszerűségében, értelmetlenségében szörnyű tragédia és egy minimálrajz az emberi aljasságról, arról, hogy mi marad egyesek emberségéből akkor, ha azt hiszik, titokban cselekedhetnek. Ez a gondolat meglepően messzire vezet…

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.