2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Nagy siker a honosítási eljárás

Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzuli megbízatása január 31-én jár le. Az M1 Ma reggel című műsorában emlékeztetett rá: kinevezése előtt, 2010-ben az Orbán-kormány új fejezetet nyitott a nemzetpolitikában.

– Az egyik legjelentősebb lépés az volt, hogy 2011. január 1-jével bevezették a honosítási eljárást, aminek lehetőségével azóta több százezer honfitársunk élt – mondta Zsigmond. A leköszönő főkonzul az egyik legfelemelőbb pillanatnak nevezte, amikor a több száz szentegyházi huszár egyenruhában, családtagjaik kíséretében ünnepélyesen letette az állampolgári esküt.


Kiemelte, hogy több olyan pillanat is volt, amikor a román állami szervek „bántották” a magyar vagy a székely szimbólumokat. Örvendetesnek nevezte, hogy a 2016. decemberi romániai választásokra létrejött egy magyar összefogás. Arról is szólt, hogy bár nem sikerült konzulátust nyitni Marosvásárhelyen, ez a magyar kormánynak továbbra is célja maradt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.