2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Győr

Ne akarjunk szeméttel fűteni, veszélyes!

A fűtési szezonban megnő a kéménytüzek száma. Jó tudni, hogy ez a nem megfelelő tüzelőanyag kiválasztása és a karbantartás elmulasztása miatt is előfordulhat. Most elmondjuk, hogy előzhető meg a baj.

– A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan otthoni fűtőberendezéseikben – a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szeneskályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat. Az ezzel vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni – kezdte Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, majd részletesen is felhívta a figyelmet a veszélyekre és a megelőzésre.


A kéménytüzek megelőzhetők, figyeljünk oda! Fotó: O. Jakócs Péter

A kéménytüzek megelőzhetők, figyeljünk oda!
Fotó: O. Jakócs Péter

Szilárd és olaj tüzelőanyagok használata során korom- és kátránylerakódás képződik a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig megnöveli a lerakódás mértékét, így az égéstermék-elvezető belső keresztmetszete leszűkül. Ez több veszélyt is hordoz magában: a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást a működéséhez. Így szívóhatás alakul ki a kéményben és az égéstermék a berendezésen keresztül visszaáramlik a lakótérbe, füst-, illetve szén-monoxid-mérgezést okozva ezzel. A kéményben lévő nagymértékű korom- és kátránylerakódás intenzív fűtés esetén a nagy külső és belső hőmérséklet-különbség hatására belobbanhat, kéménytüzet okozva ezzel.

– Felhívjuk a figyelmet, hogy szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el – folytatta a szóvivő. – Ráadásul a tűzre dobott háztartási hulladékok nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, sőt könnyen életveszélyes állapotokat is előidézhetnek otthonunkban! Tehát egészségünk megóvása, a biztonságos fűtés és környezetünk védelme érdekében nagyon lényeges, hogy csak megfelelő és előírt tüzelőanyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig szakemberrel végeztessük el! – zárta a megyei katasztrófavédelem szóvivője.


Fontos a kémények és a tűzelőberendezések folyamatos karbantartása Fotó: O. Jakócs Péter

Fontos a kémények és a tüzelőberendezések folyamatos karbantartása
Fotó: O. Jakócs Péter

Egyébként az elmúlt, igencsak hideg szombaton a hivatásos tűzoltók összesen huszonegyszer vonultak bejelentésre, több esetben is kéménytűzzel kellett megküzdeniük, de szabadtéri oltáshoz is kérték a segítségüket. A hideg időjárásban sokan még intenzívebben fűtenek, kiemelten fontos tehát a fent leírtak betartása. Vigyázzunk szeretteinkre és magunkra is!

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.