2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Békéscsaba

Nem csak a versenyszakmák versenye

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Szakma Kiváló Tanulója versenyt, amelynek területi elődöntője január végéig zajlik Békéscsabán. Az országos döntő évek óta a „szakmák ünnepe”, a Szakmasztár Fesztivál, amelyet április végén rendeznek a fővárosban.

A megmérettetést tíz évvel ezelőtt a nyolc osztályra épülő szakmai képzésekben részt vevő gyerekek számára hozták létre, és azóta is a végzős évfolyamok diákjai indulhatnak rajta. Akkor 16 szakmában indult verseny, a Békés megyei diákok 10 szakmában jelentkeztek. Az elmúlt évtizedben több mint 2700 diák fordult meg a kamara falain belül ennek a rendezvénynek a keretében – mondta el a Lokál Extrának Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője. Ez alatt a tíz év alatt 70 tanuló jutott a döntőbe, ez a magas szám egy két évvel ezelőtti rangsorban a 8. helyet jelentette a Békés megyei szervezetnek.


Hat informatikai szakma került idén a versenybe

A verseny célja már a kezdetektől a fizikai szakmák népszerűsítése volt. Bár ez a fogalom egy kicsit torz, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem a piszkos munkahelyeken, nehéz körülmények között végzett munkáról van szó, hanem az Országos Képzési Jegyzékben felsorolt szakmákról. Ráadásul évről évre egyre több mesterség jelenik meg ebből a jegyzékből a versenyen. Ami ebben az esztendőben újdonságnak számít, hogy hat informatikai szakma került a versenybe.


A békéscsabai diákok körében a legnépszerűbbek a vendéglátóipari szakmák: a pincér, a szakács, a vendéglős területről jönnek a tanulók legnagyobb számban. Általában közülük néhányan be is jutnak a döntőbe. De ezek mellett azért ott vannak még a csabai diákok az építőipari, a szépészeti (fodrász, kozmetikus) és a gépipari szakmákban is.

A Szakmasztár Fesztivál valódi látványossággá nőtte ki magát

Sokan azért indulnak el ezen a versenyen, hogy lemérjék, hol tart jelenleg a tudásuk. A legtöbb diák számára a cél természetesen a döntőbe jutás, ugyanis ha eredményesen zárják ezt a megmérettetést, könnyítést kapnak a tanév végi szakmai vizsgán. Viszont az iskolák nem egyformán versenyeztetik a diákokat: egyes intézmények csak az évfolyam legjobbjait küldik el, míg mások az összes tanulónak javasolják a részvételt. Emellett maga a döntő, a Szakmasztár Fesztivál is egy valódi látványossággá nőtte ki magát, több mint tízezer látogató előtt mutatják meg tudásukat a diákok. Nekik szurkolnak az osztálytársaik, tanáraik, családtagjaik. Igazi karneváli hangulat alakul ki. Sokaknak már ezért megéri az utolsó fordulóig menetelni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.