2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb XI.kerület

Nem tréfa, szamurájkardokkal várnak Albertfalván!

Orsai Henrik saját készítésű kardjaiból nyílt kiállítás a Gyékényes utcai Albertfalvi Közösségi Házban. A kiállításon Edo-kori (1600–1800 körüli) japán kardok mintájára készült fegyverek, motívumok láthatók. A mester 16 éve nemcsak készíti a kardokat, hanem forgatja is: a közösségi házba jár harcművészeti edzésre, ahol saját készítésű kardjaival gyakorol.

Japánban nemzeti kincsként kezelik az eredeti, mesterek által készített szamurájkardokat, minden munkafolyamatot más-más végez. Orsai Henrik azonban saját technikával, egyedül készíti kardjait.


Szamurájkard Orsai Henrik11

Orsai Henrik (középen) egyedül készíti fegyvereit

– A fegyverkészítést autodidakta módon sajátítottam el; kutatási engedéllyel jártam a múzeumok raktárait, eredeti japán kardokat vizsgáltam. Én modern szamurájkardokat készítek, eredeti japán mintára. Fegyvereim alkalmasak célpontvágásra, tehát megfelelnek a modern harcművészet követelményeinek is – tudtuk meg Orsai Henriktől, aki azt is elárulta: egy kard elkészítéséhez nagyjából egy hónapra van szüksége. Ehhez a rájabőrön kívül minden más alapanyagot Magyarországon szerez be. A tárlat február 6-ig, 10 és 19 óra között látogatható.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.