EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb I.kerület

Nemezelés lett a textilfestő hobbija

A Batthyány téren futottunk össze Tar Melinda textilfestővel, aki láthatóan kézi készítésű különleges nemezkabátjával és a hozzá tartozó nemeztáskával hívta fel magára figyelmünket. Kiderült, itt lakik a szomszéd utcában, mindkettőt ő maga csinálta, és szívesen megmutatja a többi munkáját is, mert a nemezelés lett a hobbija.

Kíváncsiak voltunk, hogy tud ilyen szép dolgokat csinálni valaki csak úgy hobbiból, úgyhogy elfogadtuk a meghívást a Vám utcai műhelybe.


– Textilfestő voltam, gobelineket készítettem, emellett mindig is érdekeltek az ősi technikák, így a nemezelés is. Most lett időm arra, hogy a hobbimnak éljek – mondta Tar Melinda, akitől megtudtuk, hogy a nemezelés a legősibb technikák egyike. Már a nomád népek előszeretettel alkalmazták, gyapjút és különféle állati szőröket dolgoztak össze hosszadalmas kézi megmunkálással, és alakítottak ki belőle tartós, az időjárási viszontagságoktól sikeresen megóvó anyagot, amely célszerűsége mellett tetszetősnek is bizonyult. Mára a nemezelés is korszerűvé vált azáltal, hogy – nunotechnikát alkalmazva – társítják a legfinomabb merinói gyapjút és a hernyóselymet.

– Először az internetem kezdtem a kutatást, majd a Hagyományok Házában tanultam meg az alapokat, aztán már csak a fantáziámra van bízva, hogy mit csinálok. Nagyon szeretem a nemezt, megnyugtat, miközben dolgozom, és külön öröm, hogy az ember egyszerre szépet, egyedit és tartós minőséget tud létrehozni kétkezi munkával – mesélte Tar Melinda, akinek Melynemez néven a meska.hu-n is találhatók munkái.


A gyönyörű sálak, kesztyűk, ruhák, mellények, táskák után Melinda most a nemezcsizma és a nemezcipő-készítésbe is belevág.

– Január végére nekem már lesz nemezből csizmám is a kabátomhoz. Aztán, aki szeretné, annak is csinálok. Minden álmom, hogy idén sikerüljön egy olyan műsorral egybekötött divatbemutatót tartanunk, ahol csupa olyan ember viselje – köztük színész, orvos – az általam készített ruhaneműt a csizmától a nyakdíszig, aki ezeket szereti és akivel a nemez szeretete miatt kerültünk barátságba.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.