2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Gyásznap az áldozatok emlékére

Az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az ország lobogóját hétfőn reggel 8 órakor Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében ünnepélyes keretek között felvonják a Kossuth téren, majd az európai lobogóval együtt félárbócra eresztik. A meghatározott középületeken fekete zászlót kell kifüggeszteni, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig arra kérte az iskolákat: a hétfői nap kezdődjön azzal, hogy a tanárok megpróbálják megbeszélni a diákokkal a történteket, és tanóra vagy külön diákrendezvény keretében tartsanak megemlékezést az áldozatokról.


Az emléknapot megelőző szombaton kegyeleti okokból  elmaradt A Dal 2. elődöntője, hétfőn pedig egyes állami rendezvényeket is lemondanak. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója úgy döntött, a tragédiára tekintettel hétfőn nem lesznek előadások a színházban, a Rádió 1-nél pedig azt a döntést hozták, hogy elmarad Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani műsora, a Reggeli Show.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.