EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Sopron

Népszerű a Fajkusz Banda

Tartalmas évet zárt a Fajkusz Banda. A jelenlegi felállásban tizennégy éve muzsikáló formáció rendre fellépett a legnagyobb városi rendezvényeken, de számos helyre hívták őket az országból és a határon túlról is.


Túl azon, hogy számos koncertet adtak, 2016-ban a huszonöt éves Pendelyes Egyesület köré szerveződő programok jelentették a legtöbb feladatot a soproni csapat számára. – Mi magunk is ünnepeltünk, hiszen a zenekar életében meghatározó szerepe van a Pendelyes és a Sopron Táncegyüttesnek, ugyanis tizennégy éve muzsikálunk nekik a jelenlegi alapfelállásban. Tulajdonképpen a banda megalakulása is hozzájuk köthető – mesélte Fajkusz Attila, aki kiemelte, hogy egyre sűrűbben kapnak segítséget utánpótláscsapataiktól, a Lövői zenekartól és a Figurás Bandától.


A Fajkusz Banda sikere évek óta töretlen Fotó: Herr József

A Fajkusz Banda sikere évek óta töretlen
Fotó: Herr József

– Ez nemcsak azt jelenti, hogy bizonyos esetekben helyettesíteni tudnak bennünket, hiszen néha több helyen kellene lennünk egyszerre, hanem velük kibővülve sokkal színesebb, erőteljesebb hangzást tudunk produkálni.
A Fajkusz Banda vezetője örömmel mondta el, hogy sok rendszeresen ismétlődő eseményre évente visszatérnek. Ilyen például a táncegyüttes színházi műsora, a komáromi erődben tartott Mediawave, a Kiscsőszi Pajtafesztivál, a Bécsi Magyar Táncháztalálkozó, valamint rengeteg soproni rendezvény, amelyek a tavaszi borünneptől egészen adventig tartanak.

– 2016-ban ott voltunk a Somló környéki „Együttélésben” Kulturális Fesztiválon, amely a Duna TV-n kapott szélesebb fórumot. Részt vettünk a palkonyai SVÉT gasztronómiai fesztiválon, szerepeltünk a VOLT Fesztivál Folkszínpadán, valamint a háttérben segítettük Bognár Adriánt, aki a Felszállott a páva középdöntőjéig jutott szólótánc kategóriában. Ezenfelül közreműködtünk a Petőfi Színház Fehérlófia című előadásában is, Szokolay Dongó Balázs zenéjét élőben játszottuk a színpadon.


Fajkusz Attila hegedűn kíséri a neve által fémjelzett bandát Fotó: Fajkusz Banda

Fajkusz Attila hegedűn kíséri a neve által fémjelzett bandát
Fotó: Fajkusz Banda

Fajkusz Attila hozzátette, hogy a Búgócsigában ősztől újra elindult a rendszeres, havi táncház, amelynek igazán jó volt a fogadtatása az új helyszínen. A banda bővítette repertoárját moldvai zenével és tánccal, így a kevésbé gyakorlott táncosok is szívesen beállnak. – A táncház jó alkalom a műfaj megismertetésére, hiszen az a vendégkör is meghallgat, megnéz minket, amely nem kifejezetten a népzene, néptánc miatt jön ide – árulta el a muzsikus.

– Az UNESCO öt éve ismerte el a magyar táncház módszerét, és az utóbbi időben a televízió is sokat tett a népzene, a néptánc népszerűsítéséért, de ettől függetlenül továbbra is rétegműfajról beszélhetünk. Ez abból a szempontból nem baj, hogy megmaradt a hitelessége – fejtette ki Fajkusz Attila.
A Fajkusz Bandának 2017-ben is akad bőven feladata: február elején a Sopron és Pendelyes néptáncegyüttes színházi műsorában muzsikálnak, több erdélyi meghívásnak tesznek eleget, valamint a Petőfi Színházban is lesznek teendőik, a Fehérlófia mellett az ő zenéjükkel mutatják be az Eltáncolt cipellők című táncjátékot.

A Fajkusz Banda klubokban is fellépett Fotó: Fajkusz Banda

A Fajkusz Banda klubokban is fellépett
Fotó: Fajkusz Banda

A Fajkusz Banda tagjai:
Fajkusz Attila – hegedű, gitár
Erőss Sándor – harmonika
Szőke Ernő – nagybőgő
Szőke Gergely – brácsák, gitár, tambura, koboz
Akik gyakran segítenek:

Kőhalmy Ádám – cimbalom, ütőgardon

Tóth Nóra – hegedű

Fajkusz Domonkos – koboz, nagybőgő

Fajkusz Levente – hegedű, dob

Kapcsolódó Cikkek

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.