EUR: 331,66 Ft
CHF: 303,32 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Belföld

Novák Katalin: a kisgyermeket nevelők is érezhetik, hogy Magyarország erősödik

A bölcsődei rendszer fejlesztésének köszönhetően a háromévesnél fiatalabb kisgyermeket nevelő családok és a bölcsődei dolgozók is érezhetik, hogy Magyarország erősödik – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte, a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusra 100 milliárd forint fejlesztési forrást irányoztak elő a bölcsődei és óvodai helyek bővítésére. A cél, hogy 2020-ra 60 ezerre nőjön a bölcsődei helyek száma, ami 33 százalékos bővülés.


Szintén a kisgyermeket nevelőket segíti az ingyenes étkezés kiterjesztése, így már nem csak a legszegényebb, de az átlagos jövedelemmel rendelkező családoknak sem kell fizetniük ezért. A bölcsődések és az óvodások 90 százaléka ingyen kap naponta négyszer, illetve háromszor enni – tette hozzá az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a bölcsődei felvételinél is könnyítést vezettek be, így január elsejétől már nem csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok, hanem a nagycsaládosok, a védelembe vett gyerekek, valamint a gyermeküket egyedül nevelők is előnyt élveznek a felvételnél.


Novák Katalin emlékeztetett, hogy korábban csak a tízezer lakosúnál nagyobb településeken volt kötelező a bölcsődei ellátási forma, januártól azonban már minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több háromévesnél fiatalabb gyermek él vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást.

Ezzel együtt bővült a gyerekek napközbeni elhelyezésének lehetősége, 2017-től már négyféle ellátástípus közül választhatnak a szülők: az eddig megszokott mellett lesz mini, családi és munkahelyi bölcsőde is – ismertette a részleteket.

Novák Katalin úgy fogalmazott, Magyarországon hagyományosan nagyon jól működnek a bölcsődék, így cél az is, hogy a dolgozók minél nagyobb anyagi megbecsülést kapjanak.

Emlékeztetett, hogy a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket 2016 elején bevonták a pedagógus életpályába, ami 900 ember esetében mintegy 50 százalékos béremelkedést jelentett. Tavaly szeptemberben további 3,5 százalékkal nőtt a bérük, az idén szeptemberre tervezett emelkedéssel pedig ismét 3,5 százalékot emelnek a fizetésükön. Így átlagosan havi bruttó 302 ezer forintra emelkedik az érintettek bére – emelte ki.

A középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bére a garantált bérminimum idei emelkedésével és a pótlékkal együtt 2017-ben átlagosan mintegy 202 ezer forintra emelkedik a korábbi átlagos 153 ezer forintról, ez mintegy 32 százalékos növekedés – ismertette az államtitkár.

Hozzátette, szeretnék elérni azt is, hogy minél több bölcsődei kisgyermeknevelő tudjon felsőfokú végzettséget szerezni, ezért fejlesztették és tették könnyebben elérhetővé a képzést.

Kapcsolódó Cikkek

  • Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

    Drogozással és prostizással vádolnak ellenzékieket

    Az ellenzék Borkai Zsoltjának megnevezését ígéri az Angyal ügyvédje nevezetű blog, amely azzal állt elő, hogy január elsején két korrupt, kokainozó, fiatal örömlányokkal orgiázó ellenzéki politikus drog- és szexpartijairól rántja le a leplet, ha addig nem vonulnak vissza a közélettől.

  • EMMI: Kiszámítható lesz a színházak fenntartása

    EMMI: Kiszámítható lesz a színházak fenntartása

    Átlátható működési modellt,  kristálytiszta,  kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat  teremt a kulturális törvény a színházak fenntartásában – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.