2019. december 09., hétfő
Natália

Külföld

Növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszeripari export

A magyar-kínai áruforgalomban növekszik a magyar élelmiszeripari termékek exportja, 2015-ben 46 millió eurót tett ki, 2016 első háromnegyedévében pedig már 52,4 millió eurót – közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A szaktárca tájékoztatása szerint a Kínába érkező első magyar búzaszállítmány átadása alkalmából Sanghajban rendezett szerdai ünnepségen Tóth Katalin helyettes államtitkár a magyar agrár- és élelmiszeripari termelés kínai relációs kereskedelmi lehetőségeiről, a GMO-mentességről, a kimagasló élelmiszerbiztonsági nyomon követhetőségről beszélt.


Kínába 2016 végén érkezett az első 20 tonnás búzaszállítmány a Chi Fu Eurotrading vállalat közreműködésével Magyarországról az étkezési célú búzára vonatkozó bilaterális egyezmény 2006-os aláírása óta, és remélhetőleg ez a szállítmány további sikeres exportlehetőségek előtt nyitja meg az utat – hangsúlyozta Tóth Katalin az FM közleménye szerint.

Az ünnepségen kétszázezer tonnás exportról szóló egyezményt írt alá a Chi Fu Eurotrading és kínai partnere, amely további lehetőségeket jelent a magyar étkezési búza értékesítésére. A közép-európai térségből Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába, az elmúlt esztendőben többek között megindult az élő lovak exportja, valamint a tej és tejtermékek kiszállításához szükséges eljárásrendről is megegyezés született – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Kapcsolódó Cikkek