2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Ózd

Nyugdíjba vonult a város egykori jegyzője

Elérte a nyugdíjkorhatárt és úgy döntött, a jövőben saját elképzelése szerint éli tovább az életét dr. Csiszár Miklós, Miskolc város címzetes főjegyzője. Közel 19 éven át vezette az ózdi hivatalt és alapítója volt több országos jegyzői szervezetnek.

Az ELTE jogi karán szerzett diplomát, majd a Kazincbarcikai Városi Tanács szervezési és jogi osztályán csoportvezetőként dolgozott. A vegyészvárosból került Ózdra a szervezési és jogi osztály élére. A rendszerváltás időszakában megüresedett a vb-titkár helye, az 1990-ben kiírt pályázat bírálói pedig őt találták alkalmasnak a feladat ellátására, immár jegyzői minőségben.


Fotó: Lokál Képalá: Ózdon vezényelte a politikai és gazdasági és közigazgatási változásokat

Fotó: Lokál
Képalá: Ózdon vezényelte a politikai és gazdasági és közigazgatási változásokat

– Az egypártrendszer utáni közigazgatási változások mindent a feje tetejére állítottak, naponta több jogszabályi és törvényi változás lépett életbe. Folyamatosan kellett tanulmányozni a Magyar Közlönyt, szinte mindegyikben új jegyzői feladatok jelentek meg – nyilatkozta a Lokál Extrának a város egykori jegyzője.

Tapasztalt közigazgatási szakemberként úgy látja, hosszú évek kísérletezése, változtatásai után alapjaiban átalakult a közigazgatás, de a teljes letisztulás még nem történt meg. Ez különösen a szervezeti struktúrára igaz.


Fotó: Lokál Képalá: Miskolc: a nagy város, nagy feladatai komoly felkészültséget igényeltek (balra dr. Kriza Ákos miskolci polgármester)

Fotó: Lokál
Képalá: Miskolc: a nagy város, nagy feladatai komoly felkészültséget igényeltek (balra dr. Kriza Ákos miskolci polgármester)

Munkásságának jelentős részét Ózdon töltötte, ahol a vasgyár bezárását követően nehéz helyzetbe került várost kellett jó csapatmunkával kézben tartani és elkerülni a csődöt. Nagy erőfeszítések árán ezt a kihívást sikerült teljesíteni. A későbbi években több támadás érte baloldali politikusok részéről, akik elsősorban politikai okok miatt kezdték ki. Mindezt azért sem értette, mert a közigazgatásban dolgozóknak a törvények alapján a településért kell dolgozni, kizárva a politikai indíttatást, hiszen az a munka közszolgálat.

Végül 2009-ben hosszas jogi procedúra után eltávolították a hivatalból a Városi Jegyzők Egyesületének, a Köztisztviselők Szövetségének és a Jegyzők Országos Szövetségének egyik alapítóját, akit örömmel fogadott Edelény polgármestere, majd 2011-ben Miskolctól kapott megkeresést a jegyzői poszt betöltésére az ország egyik legismertebb közigazgatási szakembere. Így a megye legnagyobb városában érte a nyugdíjkor, ami után valóra válthatja magánéleti terveit.

– Ózdot megszerettem, sok barátom van a városban, ezért nem költözöm el. A jövőben az utazások, a rendszeres túrázások és a kocogás töltik ki mindennapjaimat, de társadalmi szinten a jegyzői szakmához kötődő kisebb munkákat is elvállalok, ha arra felkérnek – mondta végezetül dr. Csiszár Miklós.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.