2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Obama megkegyelmezett a Wiki-szivárogtatónak

További 28 év helyett már csak néhány hónapot kell börtönben töltenie Chelsea Manningnek, aki több mint 700 ezer oldalnyi titkosított információt szivárogtatott ki 2010-ben a Wikileaksnek.

Leköszönése előtt Obama rajta kívül 209 elítéltnek enyhítette a büntetését, 64-en pedig kegyelmet kaptak, köztük James Cartwright tábornok, aki az iráni atomprogrammal összefüggő FBI-nyomozás anyagából adott ki információkat a sajtónak. Chelsea (akkor még Bradley) Manning az egyik iraki hírszerzési egységnél  szolgált 2010-ben, dokumentumokat lopott, amelyeket a Wikileaks hozott végül nyilvánosságra. 2013 augusztusában 35 évet kapott, röviddel később bejelentette: Chelsea-re változtatja nevét, hormonterápiába kezd, hogy nőként élhessen. Manning még 2013-ban, egy héttel azt követően kért elnöki kegyelmet Obamától, hogy kiderült, mekkora büntetést kapott.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.