EUR: 303,00 Ft
CHF: 266,09 Ft
2017. augusztus 23., szerda
Bence

Belföld

Orbán: ajándék nekünk Trump

Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök beiktatásával kapcsolatban nagy változásról, nagy szabadságról és nagy ajándékról beszélt.

– Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni – így kommentálta Orbán Viktor a pénteken hivatalba lépett új USA-elnök székfoglaló beszédét. Donald Trump többek között arról beszélt, hogy minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját boldogulását tartsa a legfontosabbnak. – Ez a kijelentés egy kulcsmondat, amely korábban nem hangozhatott volna el. Nagy változás ez, nagy szabadság és nagy ajándék – hívta fel a figyelmet a magyar kormányfő. Azt mondta, hogy ezzel a multilaterizmusnak (sokszereplős politikai megállapodások rendszere) vége, helyette egy bilaterális (kölcsönösségen alapuló) korszak köszöntött be.

Budapest, 2017. január 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2017. január 23.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A hétfőn, Budapesten tartott Lámfalussy-konferencián felszólaló miniszterelnök értékelte Európa teljesítményét is. Szerinte a kontinens egyre gyengébb, és lassan már a regionális szerepért is meg kell küzdenie. – Ennek az az oka, hogy Brüsszel egy utópia rabja lett, amelyet úgy hívnak, hogy nemzetek feletti Európa – mutatott rá. Csakhogy ez egy illúzió, mert nincs európai nép, csak európai népek vannak. A kormányfő hozzátette, hogy a demográfiai gondokra nem a betelepítés, a migráció a megoldás.

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke (b) leteszi hivatali esküjét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke (j) előtt, valamint felesége, Melania és fia, Barron társaságában a beiktatási ünnepségén Washingtonban /Fotó: MTI

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke (b) leteszi hivatali esküjét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke (j) előtt, valamint felesége, Melania és fia, Barron társaságában a beiktatási ünnepségén Washingtonban /Fotó: MTI

Jelezte, ahhoz, hogy az unió újból versenyképes legyen, megállapodást kell kötni Kínával, és elő kell venni Oroszország kérdését is. – Az Egyesült Államokkal is új szerződés kell, szabadkereskedelmi egyezmény ugyanis nem jön létre – közölte.

Kapcsolódó Cikkek

 • Halálra éheztették a lovat

  Halálra éheztették a lovat

  Nincs határa az emberi brutalitásnak. A Bottyán Equus Hungária Ló és Kutyaotthon augusztus elején, lakossági bejelentés alapján szállt ki egy Csongrád megyei tanyára, ahol embertelen körülmények között tartottak lovakat.

 • Vona mellé került Simicska embere

  Vona mellé került Simicska embere

  Lehullt a lepel: a Jobbik új gazdájának, a nagybirtokos Simicska Lajosnak az összekötője máris a Jobbik elnökének, Vona Gábornak a belső köréhez tartozik. Legalábbis a szélsőséges párt legutóbbi, városligeti rendezvényén Varga-Damm Andrea, korábban „civilként” aposztrofált ügyvéd ugyanolyan lelkesen mosolygott Vona balján, mint ahogy korábban Simicska jobbján tette.

 • Kiégett egy autóbusz Nógrádban

  Kiégett egy autóbusz Nógrádban

  Kiégett egy menetrend szerinti autóbusz kedden a Nógrád megyei Iliny községben, a buszon senki nem sérült meg, de lángra kapott a buszmegálló, meghibásodott egy elektromos vezeték és egy gázcsonk is – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.