2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Belföld

Orbán: ajándék nekünk Trump

Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök beiktatásával kapcsolatban nagy változásról, nagy szabadságról és nagy ajándékról beszélt.

– Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni – így kommentálta Orbán Viktor a pénteken hivatalba lépett új USA-elnök székfoglaló beszédét. Donald Trump többek között arról beszélt, hogy minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját boldogulását tartsa a legfontosabbnak. – Ez a kijelentés egy kulcsmondat, amely korábban nem hangozhatott volna el. Nagy változás ez, nagy szabadság és nagy ajándék – hívta fel a figyelmet a magyar kormányfő. Azt mondta, hogy ezzel a multilaterizmusnak (sokszereplős politikai megállapodások rendszere) vége, helyette egy bilaterális (kölcsönösségen alapuló) korszak köszöntött be.


Budapest, 2017. január 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2017. január 23.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A hétfőn, Budapesten tartott Lámfalussy-konferencián felszólaló miniszterelnök értékelte Európa teljesítményét is. Szerinte a kontinens egyre gyengébb, és lassan már a regionális szerepért is meg kell küzdenie. – Ennek az az oka, hogy Brüsszel egy utópia rabja lett, amelyet úgy hívnak, hogy nemzetek feletti Európa – mutatott rá. Csakhogy ez egy illúzió, mert nincs európai nép, csak európai népek vannak. A kormányfő hozzátette, hogy a demográfiai gondokra nem a betelepítés, a migráció a megoldás.

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke (b) leteszi hivatali esküjét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke (j) előtt, valamint felesége, Melania és fia, Barron társaságában a beiktatási ünnepségén Washingtonban /Fotó: MTI

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke (b) leteszi hivatali esküjét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke (j) előtt, valamint felesége, Melania és fia, Barron társaságában a beiktatási ünnepségén Washingtonban /Fotó: MTI

Jelezte, ahhoz, hogy az unió újból versenyképes legyen, megállapodást kell kötni Kínával, és elő kell venni Oroszország kérdését is. – Az Egyesült Államokkal is új szerződés kell, szabadkereskedelmi egyezmény ugyanis nem jön létre – közölte.


Kapcsolódó Cikkek

  • Felértékelődött a diákmunka a munkaerőhiány miatt

    Felértékelődött a diákmunka a munkaerőhiány miatt

    Felértékelődött a diákmunka a munkaerőhiány miatt, szinte nincs olyan szektor Magyarországon, ahol ne látnák szívesen a diákokat – mondta Hegedűs Csaba, a Prodiák Iskolaszövetkezet operatív igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

  • Fél évszázad után változás a budapesti patkányirtásban

    Fél évszázad után változás a budapesti patkányirtásban

    Negyvenhét évig a Bábolna Bio végezte a fővárosban a patkányirtást, ám a legutóbbi közbeszerzési eljárást egy kisebb cégekből álló konzorcium nyerte el. A Bábolna a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely azonban az eljárás lezárultáig engedélyezte a szerződéskötést az új szereplővel, különben veszélyesen elszaporodhatnának a rágcsálók – írja szombati számában a Magyar Idők.