EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld

Orbán és Botka: sikeres tárgyalás

Udvariasság és konstruktivitás jellemezte az Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László szegedi polgármester tegnapi megbeszélését követő sajtótájékoztatót.

Bár nem országos, hanem helyi kérdésekről beszélt egymással hétfőn délelőtt Orbán Viktor és Botka László, a közvélemény érdeklődése elsősorban arra irányult, milyen viszonyban tárgyalnak egymással a felek, hiszen az MSZP miniszterelnök-jelöltje és a miniszterelnök párbeszéde meghatározhatja a következő választási kampány hangnemét. Márpedig ez a találkozó a sajtótájékoztató tükrében a végtelen udvariasság és az előremutató közös gondolkodás jegyében telt.


Botka a találkozó elején megjegyezte: Szeged szépen fejlődik, az előző hétéves ciklusban mintegy 300 milliárd forintnyi uniós támogatást kapott. Az ellenzéki vezetésű város fejlődése pedig a jövőben is biztosított: a Modern Városok program keretében ugyanis a mostani találkozó nyomán Szeged mintegy 50–70 milliárd forint értékű fejlesztési támogatásra számíthat a következő években.

Szeged, 2017. január 30. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Botka László (MSZP) polgármester a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírásán a szegedi városházán 2017. január 30-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Botka László (MSZP) polgármester a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírásán a szegedi városházán
/Fotó: MTI – Ujvári Sándor

– Polgármester úrral közösen megállapítottuk: az nem természetes állapot, hogy ha valaki ma Szegedről Miskolcra akar utazni, annak Budapest felé kell vennie az irányt. Ezért az előttünk álló évek közös nagy terve, hogy kiépítsünk egy észak–déli tengelyt. Akik velem egykorúak, emlékeznek , hogy ennek a programnak a leánykori neve M9-es volt. Ezt most az M47-esnek a „négysávosításaként” írtuk fel a fejlesztési programjaink közé – számolt be az egyik legfontosabb kérdésről Orbán Viktor.


– Miniszterelnök úr biztosított róla, hogy a város repülőterének fenntarthatóságához szükséges fejlesztések költségeit a kormányzat állja – folytatta Botka, aki viszont a város önkormányzati bérlakásprogramjának modelljét ajánlotta a kormányzat figyelmébe. – Kétszáz lakást újítottunk fel, s ezeket a piaci ár harmadáért kínáltuk a bérlőknek.

A két politikus a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva sem kívánt országos politikai kérdésekről nyilatkozni, Botka László szerint „nem ez az a fórum, ahol erről beszélne, talán majd egy másik alkalommal”.

Kapcsolódó Cikkek