EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Életmód

Orvosi tény: megszakadhat az emberi szív

Orvosilag igazolható, hogy lánya, a Star Wars-csillag Carrie Fisher halála válthatta ki a 84 éves Debbie Reynolds színésznő halálát. A hirtelen stressz során felszabaduló hormonok ugyanis képesek szívizombénulást kiváltani. 

Male surgeon resuscitating an unconscious patient with a defibrillator at the hospital, Image: 309188983, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

/Fotó: Profimedia, Wavebreak

Vannak, akik „megszakadtszív-szindrómának” hívják, de „stressz okozta kardiomiopátia” vagy takotsubo-kardiomiopátia a hivatalos elnevezése annak a tünetegyüttesnek, melynek során stressz hatására a szívizom elgyengül és a bal szívkamra megváltoztatja alakját.


– A stresszt kiválthatja gyász, de bármilyen más érzelmi hatás is, aminek során hirtelen hormonok szabadulnak fel – főként adrenalin –, ez pedig okozhat izombénulást – magyarázta dr. Benczúr Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának tagja, aki szerint ez más, mint egy sima szívroham, amikor az artériák eltömődése blokkolja a vérellátást.

Itt valóban megszakad a szív, azaz a kamra fala. Innen is ered a takotsubo megnevezés, amely egy hagyományos japán halászedény, egyik felén réssel.


A jelenséget korábban is észlelték tudósok. A Harvard Egyetem kutatói tíz éven át figyeltek több mint 26 ezer, ötven évnél idősebb amerikait. 1998 és 2008 között 2912 tesztalany halt meg, ebből 539 esetben az elhunyt a „társát követte”. Ötvenen a házastársuk elvesztését követő három hónapban hunytak el, huszonhatan három-hat hónappal később, negyvennégyen pedig fél-egy éven belül vesztették életüket.

Lánya után ment

Hatvanéves korában, 2016. december 23-án, egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőgépen szívinfarktust kapott Carrie Fisher, és bár egy orvos újraélesztette, kritikus állapotban szállították kórházba, ahol december 27-én délelőtt elhunyt. Egy nappal később édesanyja, a 84 esztendős színészlegenda, Debbie Reynolds is távozott. Halála okáról szűkszavúan tájékoztattak, de szívleállását a lánya halála miatti stressz okozhatta.

fotó: Profimedia, Zuma Press - News

/Fotó: Profimedia, Zuma Press – News

Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.