EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

Összeomlott egy toronyház, rengetegen meghaltak

Összeomlott egy toronyház csütörtökön az iráni fővárosban, Teheránban, miután az épületben tűz ütött ki. Az omlás idején a tűzoltók még küzdöttek a lángokkal, s az iráni állami televízió legfrissebb jelentése szerint 30-an közülük életüket vesztették, további 75 ember pedig megsérült.

A tűz helyi idő szerint reggel nyolc óra körül keletkezett a főváros déli részén található 17 szintes épületben, amelyet még a múlt század hatvanas éveiben emeltek, és akkoriban Teherán legmagasabb épületének számított. A tűz oltása több órán át zajlott. A rendőrség még az összeomlás előtt kiürítette az épületet, kordont vont köré, és nem engedte az üzlettulajdonosoknak és másoknak, hogy visszatérjenek és magukhoz vegyék értéktárgyaikat.


A tévé szerint amikor összeomlott a toronyház, még 38 tűzoltó a lángok megfékezésén munkálkodott, s közülük 30-an lelték halálukat. Mintegy harminc civil és 45 tűzoltó megsérült. A tűz okáról egyelőre nem közöltek információkat.

A Plasco Building nevű emblematikus épületben bevásárlóközpont, kereskedelmi irodák és ruhaboltok működtek. Építtetője egy iráni zsidó üzletember, Habib Elghanian volt, akit egyebek mellett kémkedés vádjával néhány hónappal az 1979-es iszlám forradalom után kivégeztek. A történtek nyomán az országban élő zsidó közösség számos tagja elhagyta Iránt.


Dzsalal Maleki, a tűzoltók szóvivője kijelentette: már több ízben felhívták a hatóságok figyelmét az épület veszélyességére, nem sok eredménnyel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek