2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb II.kerület

Otthon is ápolhatjuk szakszerűen a betegeinket

Előzetes jelentkezés alapján otthonápolási tanfolyamot szervez a Budapesti Szent Ferenc Kórház azzal a céllal, hogy azok a betegek, akiknek az ellátása alapvető tudással és szerető családi háttérrel a saját otthonukban megoldható, ne kelljen kórházban feküdniük.

– A hozzátartozók megkeresése alapján a Budapesti Szent Ferenc Kórház a Budán élő családokat támogató rehabilitációs egészségügyi programot indított szeptembertől, ahol az érdeklődők közvetlenül a kórház szakértőitől sajátíthatják el az otthon ápolás fogásait – tájékoztatott Toldy-Schedel Emil. A Szent Ferenc kórház főigazgatója elmondta, az a tapasztalatuk, hogy a betegek sokszor csak azért kerülnek a fekvőbeteg-ellátásba, mert a család nincs birtokában annak a tudásnak, amivel egy krónikus beteg otthon is ápolható.


– Leginkább a beteg etetése, emelése, mosdatása, pelenkázása, sebkezelése, katétergondozása az, ami problémát okoz, ezért úgy döntöttünk, hogy nővéreink és ápolóink kéthavonta – demonstrációs eszközökkel, kórházi betegek együttműködésével – bemutatják és megtanítják ezeket az egyszerű, de hasznos praktikákat a hozzátartozóknak – tudtuk meg Toldy-Schedel Emiltől. A főigazgató ugyanakkor hozzátette: a tudást megszerezhetjük, a technológiát megvehetjük, de magunkból és az időnkből csak mi tudunk többet adni beteg szeretteinknek.

Szent Ferenc Kórház Toldy-Scedel Emil, az intézmény főigazgatója ( Fotó: Sáfár Tibor )

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója ( Fotó: Sáfár Tibor )

Az otthonápolási tanfolyam általában 6-8 fős csoportban, egynapos foglalkozás keretében zajlik. Húszperces elmélet után technikai bemutató következik. Az érdeklődőket korlátozott számban, előzetes jelentkezés alapján tudják fogadni. Az oktatásra Megléczné Ocsenás Mária ápolási igazgatónál hétköznap 10–11 óra között a (06-1)392-8202 számon vagy e-mailben az [email protected] címen lehet bejelentkezni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.