2019. december 14., szombat
Szilárda

Külföld

Peking több milliárd dollárt költ levegője megtisztítására

Peking 783 milliárd forintnak megfelelő összeget költ a légszennyezettségének mérséklésére idén – jelentette a helyi sajtó csütörtökön.

A pénz egy részét a több mint kétezer légszennyező gyár bezárására, illetve korszerűsítésére fordítják. Tervezik még a Peking peremén lévő létesítményekben az energiatermelésre használt szén kiváltását környezetkímélő alternatívákkal, továbbá ki akarnak zárni a közúti forgalomból 300 ezer elavult, erősen légszennyező járművet – közölte a Hszinhua kínai hírügynökség Caj Csi pekingi polgármesterre hivatkozva.


A kínai hatóságok azon vannak, hogy érezhetően javítsanak a rossz minőségű levegőn, mindenek előtt a fővárosban és környékén. Peking az elmúlt hetekben különösen sokat szenvedett a veszélyes mértékű légszennyezettségtől, amely miatt a helyi hatóságok elrendelték néhány gyárüzem és iskola átmeneti bezárását, egyben utasítva a diákokat, hogy maradjanak otthon.

Kína nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse függőségét a szénenergiától, és az áramot környezetkímélő, megújuló energiaforrásokból állítsa elő. A kínai nemzeti energiaügynökség a héten nyilvánosságra hozta, hogy mintegy 100 tervezett, illetve már elindított szénerőműprojektet töröltek.

A kínai főváros hatóságai szerdán egy környezetvédelmi rendőrségi osztagot hoztak létre, amelynek feladata az illegális égetés felszámolása lesz.

Kapcsolódó Cikkek