2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb Tatabánya

Piac lesz a mozi helyén

A régi Tatabánya egyik maradványától vehetünk búcsút – lebontják a Turul mozit, amelynek a helyén olyan kereskedelmi központ épül, amely kiválthatja az Öreg Piacot.

Az épület 1965. július 17-én nyitotta meg először kapuit. Sokan a városban itt nőttünk fel és szereztünk szép emlékeket. Hiszen ki ne emlékezne a sajtos vagy a sonkás kukorica illatára vagy a Chaplin-plakátokra a mozi falán. Elhúzódik a függöny és kezdődik a csoda. Negyvenévnyi szórakoztatás után 2006 júniusában zárt be végleg a Turul filmszínház, amikor megnyílt az új mozi a Vértes Centerben. Ha most ránézünk erre az épületre, már nehezen emlékszünk vissza rá. A bomladozó falak, az épületben terjedő doh szaga már csak egy letűnt kor maradványaira utal. 2017. január 6-án végső búcsút kellett venni az épülettől, hiszen ekkor kezdődtek meg a bontási munkálatok. A tíz éve üresen álló filmszínház helyén a megyeszékhely új vásárcsarnoka épül fel.


11_12_turul_mozi_bontas_03

Schmidt Csaba polgármester az ez alkalomból rendezett sajtótájékoztatón elmondta: az a feladat, hogy egy ugyanolyan népszerű közösségi helyet hozzanak létre, mint egykor a Turul mozi volt.

– A városban nagy hagyománya van a piacra járásnak, ám az Öreg Piac szűk és nehezen megközelíthető, már jó ideje nem tudja magas színvonalon kiszolgálni a vásárlói igényeket – fogalmazott a polgármester. – Ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy új helyszínt keres, amelyről a tatabányaiak véleményét is kikérte, akik közül a Turul mozi környékére szavaztak a legtöbben.


11_12_turul_mozi_bontas_04

Az itt lakók teljesen egyetértettek abban, hogy a régi filmszínház épületét le kell bontani. A vásárcsarnok kérdésében azonban már megoszlottak a vélemények. Volt, aki hajléktalanszállót, raktárépületet, játszóteret szeretett volna a mozi helyére, ám végül a legtöbben a vásárcsarnokra szavaztak.

Bereznai Csaba alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője azt mondta:

– Ez egy jó megoldás, így ez a környék nem veszítené el azt a bevásárlási lehetőségét, amit eddig az Öreg Piac kiszolgált. Egy nagyon szép kis hangulatos kereskedelmi központ alakul itt ki.

Az új komplexum megépítése alapos előkészítést igényel, ezért létrehozták a kereskedelemfejlesztési ideiglenes bizottságot, amely 2016 áprilisában alakult meg. Azóta kilencszer üléseztek, intenzív kapcsolatban vannak a meglévő vásárcsarnok kereskedőivel, tulajdonosaival s a tervezőkkel. A pályázat pozitív elbírálása esetén 2018-ban megkezdődhet a kivitelezés is. Az új vásárcsarnok megépítése a Modern Városok Program keretében valósulhat meg, másfél milliárd forintból.

A Turul mozit két hónap alatt bontják le. A Nepteus Kft. ígéretei szerint igyekeznek minimálisra csökkenteni a por- és zajterhelést, ezért a gépi bontást hétköznap kizárólag reggel 8 és délután 17 óra között végzik, illetve szombaton reggel 8 és 14 óra között, vasárnap pedig nem dolgoznak a szakemberek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.