EUR: 322,20 Ft
CHF: 280,25 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb XI.kerület

Placid atya hazaköltözött

Életének 101., papságának 78. évében, január 15-én visszaadta lelkét Teremtőjének Olofsson Placid atya, bencés szerzetes, Újbuda díszpolgára.

Placid atya papi hivatását sokáig csak titokban gyakorolhatta. A hetvenes évek közepétől 35 éven át kisegítő lelkészként működött a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánián. Az itteni közösség hálaadó szentmisén ünnepelte szeretett papját 100. születésnapja alkalmából. Akkori homíliája a búcsúüzenete volt.


– Tavaly nem mertem ígérni, hogy találkozunk még. Most nem győzök hálát adni a Jóistennek, hogy mindennap megajándékoz egy fél óra olyan csodálatos idővel, amikor nem tudom, itt vagyok-e egyáltalán. Megélhetem az utolsó vacsora megjelenésének csodáját, amikor a szobámban, az íróasztalomnál misézhetek – mondta 2016. december 8-án. Placid atya ekkor arra kérte az egybegyűlteket, ők is azzal a tudattal vegyenek részt a szentmisén, hogy ott „megvalósul a megváltó Jézus három legistenibb csodája”, amiből mi is részesedhetünk.

– Testvéreim, ez az utolsó kérésem talán: éljétek meg a szentmise csodáját! Sziklaszilárd hittel garantálom, ha ti így vesztek részt a szentmisén, erőt merítve a következő hétre, akkor találkozunk az örökkévalóságban. Viszontlátásra otthon.


Ki volt Placid atya?

Olofsson Károly 1916. december 23-án született, Rákosszentmihályon. 1933-ban lépett be a Szent Benedek-rendbe. Pannonhalmán teológiát, a müncheni Lajos Miksa Egyetemen német nyelvet tanult 1935-től. Ezt követően Magyarországon magyar–német–bölcselet szakos tanári oklevelet és doktorátust szerzett. 1939-ben szentelték pappá. 1941-től tábori lelkészként szolgált, de mivel beszédeiben a közkatonákat védte egyes tisztek megengedhetetlen viselkedésével szemben, 1942-ben lefokozták és leszerelték. A rend soproni, majd pápai gimnáziumában tanított. 1945-ben a Slachta Margit-féle Szociális Testvérek Társasága egyházi tanácsadójának nevezték ki. Részt vett az akkori választási küzdelmekben, ezért 1946. június 5-én letartóztatták. Az Államvédelmi Hatóság próbált vallomást kicsikarni belőle egy nagyszabású koncepciós perhez, majd szovjet kihallgatók kezére adták. A szovjet katonai bíróság koholt vádak alapján a Szovjetunió munkatáboraiban letöltendő, 10 évig tartó szabadságvesztésre ítélte. A Gulágon is megtalálta életcélját: fogolytársaiban tartotta a lelket. 1955-ben tért haza. Nem kapott működési engedélyt sem papként, sem pedig tanárként. Kezdetben fizikai munkás volt egy pesterzsébeti ládagyárban, azután 12 évig betegszállítóként, később mosodai munkásként, végül mosodavezetőként dolgozott; a Korányi szanatóriumból ment nyugdíjba 1977-ben. 2014-ben platinamiséjét ünnepelhette a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában. 2016. október 23-án átvette a Magyar Becsület Rend kitüntetést.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.