2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb XI.kerület

Placid atya hazaköltözött

Életének 101., papságának 78. évében, január 15-én visszaadta lelkét Teremtőjének Olofsson Placid atya, bencés szerzetes, Újbuda díszpolgára.

Placid atya papi hivatását sokáig csak titokban gyakorolhatta. A hetvenes évek közepétől 35 éven át kisegítő lelkészként működött a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánián. Az itteni közösség hálaadó szentmisén ünnepelte szeretett papját 100. születésnapja alkalmából. Akkori homíliája a búcsúüzenete volt.


– Tavaly nem mertem ígérni, hogy találkozunk még. Most nem győzök hálát adni a Jóistennek, hogy mindennap megajándékoz egy fél óra olyan csodálatos idővel, amikor nem tudom, itt vagyok-e egyáltalán. Megélhetem az utolsó vacsora megjelenésének csodáját, amikor a szobámban, az íróasztalomnál misézhetek – mondta 2016. december 8-án. Placid atya ekkor arra kérte az egybegyűlteket, ők is azzal a tudattal vegyenek részt a szentmisén, hogy ott „megvalósul a megváltó Jézus három legistenibb csodája”, amiből mi is részesedhetünk.

– Testvéreim, ez az utolsó kérésem talán: éljétek meg a szentmise csodáját! Sziklaszilárd hittel garantálom, ha ti így vesztek részt a szentmisén, erőt merítve a következő hétre, akkor találkozunk az örökkévalóságban. Viszontlátásra otthon.


Ki volt Placid atya?

Olofsson Károly 1916. december 23-án született, Rákosszentmihályon. 1933-ban lépett be a Szent Benedek-rendbe. Pannonhalmán teológiát, a müncheni Lajos Miksa Egyetemen német nyelvet tanult 1935-től. Ezt követően Magyarországon magyar–német–bölcselet szakos tanári oklevelet és doktorátust szerzett. 1939-ben szentelték pappá. 1941-től tábori lelkészként szolgált, de mivel beszédeiben a közkatonákat védte egyes tisztek megengedhetetlen viselkedésével szemben, 1942-ben lefokozták és leszerelték. A rend soproni, majd pápai gimnáziumában tanított. 1945-ben a Slachta Margit-féle Szociális Testvérek Társasága egyházi tanácsadójának nevezték ki. Részt vett az akkori választási küzdelmekben, ezért 1946. június 5-én letartóztatták. Az Államvédelmi Hatóság próbált vallomást kicsikarni belőle egy nagyszabású koncepciós perhez, majd szovjet kihallgatók kezére adták. A szovjet katonai bíróság koholt vádak alapján a Szovjetunió munkatáboraiban letöltendő, 10 évig tartó szabadságvesztésre ítélte. A Gulágon is megtalálta életcélját: fogolytársaiban tartotta a lelket. 1955-ben tért haza. Nem kapott működési engedélyt sem papként, sem pedig tanárként. Kezdetben fizikai munkás volt egy pesterzsébeti ládagyárban, azután 12 évig betegszállítóként, később mosodai munkásként, végül mosodavezetőként dolgozott; a Korányi szanatóriumból ment nyugdíjba 1977-ben. 2014-ben platinamiséjét ünnepelhette a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában. 2016. október 23-án átvette a Magyar Becsület Rend kitüntetést.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.