EUR: 328,74 Ft
CHF: 299,29 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld

Rabhalál miatt kerültek előzetesbe a fegyőrök

Halált okozó testi sértés, valamint csoportosan elkövetett bántalmazás gyanújával letartóztatták azt a három fegyőrt, aki a gyanú szerint a Kozma utcai börtönben úgy megvert egy elítéltet, hogy az életét vesztette. Szerdán előzetesbe kerültek.

A tragédia két hónapja, november 11-én, a fővárosi Kozma utcai gyűjtő B épületében történt, a fegyőröket rögtön felfüggesztették állásukból. Csak most készült el a boncolási jegyzőkönyv és az előzetes orvos szakértői vélemény. A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa tegnap helyezte 30 napra előzetes letartóztatásba a börtönőröket. A Fő utcai tárgyalást zárt ajtók mögött tartották, az ítélet után a három fegyőr arcát takarva, rendőrök kíséretében távozott. Úgy tudjuk, a Gyorskocsi utcai fogdából hozták őket az előzetesbe, utána pedig különböző büntetés-végrehajtási intézetekben helyezik el őket.


04 kozma utca rabhalál fegyőrök1

/Fotó: Csudai Sándor

Az áldozat, a rablás miatt kilenc év szabadságvesztésre ítélt Cs. Sándor már hat évet letöltött büntetéséből. A tragédia napján egyszemélyes, úgynevezett fegyelmező zárkában tartották fogva, amikor a három őr belépett hozzá.

kertesz-gusztav-kozma-utca-ugyved

dr. Kertész Gusztáv ügyvéd

– Intézkedés közben a vélhetően valamilyen gyógyszer hatása alatt álló elítélt megtagadta a fegyőrök utasításának végrehajtását, majd a védencemre támadt, ököllel kétszer arcon ütötte – mondta a Lokálnak az elsőrendű vádlott, Sz. László főfelügyelő ügyvédje, dr. Kertész Gusztáv.


– Miután a férfit a védencem és társai földre vitték és megfékezték, megbilincselve az orvosi szobába kísérték. Ott az elítélt összeesett és meghalt. Előbb egy ápolónő, majd a kiérkező mentős próbálta újraéleszteni, aki nyolc perc után megállapította a halál beálltát. Úgy gondolom, védencem esetében a letartóztatás egyetlen feltétele sem áll fenn. Több mint tíz éve dolgozik a büntetés-végrehajtásban, fegyelmi eljárás soha nem indult ellene – tette hozzá. Információink szerint a három fegyőr többször megüthette és fejbe rúghatta az áldozatot. Halálát a koponyát ért traumás sérülés okozhatta.

Az áldozat fia, ifjabb Cs. Sándor a Lokáltól értesült róla, hogy az édesapját bántalmazó őröket előzetesbe helyezte a katonai bíróság. Sándor ügyvédje tanácsára nem kívánt nyilatkozni.

Kapcsolódó Cikkek