EUR: 331,72 Ft
CHF: 303,50 Ft
2019. december 09., hétfő
Natália

Belföld

Rákacsintott a kormány a szimfonikusokra

Ha némiképp megcsúszva is, de a hazai művészeti együttesek is megkapták a maguk karácsonyi ajándékát a kormánytól.

Filharmónikusok sajtótájékoztató. Balogh Zoltán és Hoppál Péter. 2017.01.27 Fotó- Csudai Sándor-4b

Fotó: Csudai Sándor

Mintegy 1,5 milliárd forint plusz pénzt ad a kormány az állami fenntartású zenekaroknak és énekkaroknak – ezt Balog Zoltán jelentette be ma a Művészetek Palotájában. A humánminiszter stílszerűen a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar (NFZ) próbáján tudatta a jó hírt Hoppál Péter kulturális államtitkár és Kovács Géza zenekari főigazgató társaságában. A tárcavezető további fejlesztésekről is beszélt, igaz, meglehetősen sejtelmesen. – Olyan korszak köszönt be, amely méltó a művészeti együttesek kultúrdiplomáciában betöltött szerepéhez – fogalmazott. Balog külön megemlített a tavaly novemberben elhunyt Kocsis Zoltán karmestert (közel 20 évig volt zenei igazgató az NFZ-nél), az ő elvesztését pótolhatatlannak nevezte.


A másfél milliárdnyi pluszt egyébként a 2016-os áv pénzügyi maradványaiból fedezi a kormány, összesen 20 zenekar és énekkar részesül a forrásból. A legnagyobb szelet éppen az NFZ-nek jutott, 134 millió forintnak örülhetnek. Az együttes teljes költségvetése így idén eléri a 2 milliárd forintot.  Hoppál Péter azt mondta, azt kérik, hogy az extra dotációból leginkább bérfejlesztésekre fordítsanak a zenekarok és énekkarok vezetői, már csak azért is, mert a zenei hivatásnak komoly riválisa akadt. – A pedagógusi életpálya bevezetésével a pedagógusi diplomával rendelkező zenekartagoknak anyagilag jobban megéri tanítani, az elszívóhatást beindult – emelte ki.

Balog Zoltán és Hoppál Péter. Filharmónikusok sajtótájékoztató. Balogh Zoltán és Hoppál Péter. 2017.01.27 Fotó- Csudai Sándor-16

Balog Zoltán, Hoppál Péter és Kovács Géza (Fotó: Csudai Sándor)

Kovács Géza, mint a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke erre reagálva azt közölte, hogy a 1,5 milliárd forint jó helyre került, ezt az összeget “az utolsó fillérig” az együttesekre költik majd. Az alábbi fotóra kattintva az is kiderül, melyik zenekarnak pontosan mennyit is ítéltek oda.


Mutatjuk a szerencsések listáját

A szerencsések listája


Kapcsolódó Cikkek